Smažit na sádle je zdravější než na kokosovém oleji

Kokosový olej je často označován jako superpotravina a v jídelníčku ji má každý vegan a vegetarián, kteří se vyhýbají živočišným tukům. Podle profesorky Karin Michels je ale smažení na kokosovém oleji nebezpečné a ona doporučuje raději sádlo. Prohlásila to během konferenci na Univerzitě ve Freiburgu.

Samozřejmě smažení samo o sobě není zdravé a smažení na nasycených tucích tím méně. V tom má Michels pravdu.

Příliš mnoho nasycených mastných kyselin?

„Neexistuje žádná studie na lidech, která by přišla s pozitivním působením kokosového oleje,“ prohlásila profesorka Michels ve Freiburgu. Ale neexistuje také žádná studie, která by hovořila o opaku. Všechny studie se zaměřují na nasycené tuky obecně, ale většina lidí je konzumuje v podobě sádla, másla a uzenin.

Podle Michels kokosový olej obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin, více než máslo a je horší než sádlo.

Jenže jiné výzkumy zase tvrdí, že kokosový olej sice obsahuje nasycené mastné kyseliny, ale jen středních řetězců, zatímco škodlivé jsou především triglyceridy s dlouhými řetězci. A triglyceridy s řetězci střední délky jsou většinou v játrech ihned metabolizovány na zdroj energie, zatímco ty s dlouhými řetězci putují do tukových tkání jako zásoba.

Všeho s mírou

„V našem jídelníčku má kokosový olej své místo, ale protože obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, musí být používán – jako vůbec všechny tuky – ve střídmém množství. A většina z nás na Západě už tak konzumuje velmi mnoho nasycených tuků z živočišných produktů,“ svěřila dietoložka Rhiannon Lambert z největší nestátní londýnské nemocnice Harley Street.

Podle ní škodí především to, že se označují tuky jako zdravé či nezdravé. Tuky by totiž měly být zastoupeny v jídelníčku velmi střídmě. Některé ale – třeba olivový olej či olej z vlašských ořechů – při užití ve studené kuchyni přispívají k větší rovnováze HDL (prospěného) a LDL (škodlivého) cholesterolu v krvi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat