Krev mladých lidí může být prevencí rakoviny i demence

Nejprestižnější vědecký časopis Nature otiskl studii londýnských genetiků, která laicky na první dojem vyvolává vzpomínky na hraběte Drákulu. Ten si liboval v konzumaci krve mladých osob. Ve výzkumu odborníků z Londýnské univerzity krev mladých lidí hraje taky významnou roli. Pokud je totiž podávána transfuzí stárnoucím jedincům, má výrazně omlazující účinky a může být prevencí řady vážných onemocnění.

Naopak to nefunguje

Je o tom přesvědčena profesorka Linda Partridge z Londýnské univerzity, která provedla několik výzkumů na toto téma.

Při pokusech s hlodavci zjistila, že krev mladých jedinců podávaná transfuzí starším jedincům brání rozvoji řady vážných onemocnění. Naopak podání krve staršího jedince mladému vede k zrychlení stárnutí mladého organismu.

Další výzkumy před námi

A součástí výzkumu byly také experimenty s lidskými dobrovolníky v rámci kalifornského projektu Ambrosia. Při nich se prokázalo, že u starších osob po podání krve mladší osoby dojde ke snížení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi, snížení zánětlivých látek v těle a také snížení hladiny proteinů souvisejících s rozvojem demence.

„Odhalení molekulárních složek v krvi, které ovlivňují zdraví a stárnutí organismu, je teď prioritou výzkumu. Praktická přístupnost mikrobiomu člověka a jeho krevního systému činí z této léčebné metody velmi přitažlivý přístup, ale musíme ještě provést rozsáhlý výzkum na zvířatech, abychom odhalili dlouhodobé důsledky a možné vedlejší účinky,“ míní profesorka Partridge.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat