Co byste měli vědět o zubech moudrosti. Opravdu jsou nám k ničemu?

Zuby moudrosti jsou třetí stálé stoličky, které se prořezávají nejčastěji ve třetí dekádě lidského života. Tím, že je nám ve většině případů doporučováno se jich zbavit, žijeme v domnění, že jsou vlastně úplně zbytečné. Osmičky však svůj význam v našich ústech měly. Proč je v současnosti lepší se jich zbavit?

Proč se jmenují zuby moudrosti?

Jednoduše proto, že začínají vyrůstat okolo dvacátého roku života, kdy už by měl jejich majitel dojít určité moudrosti. Narostlé stoličky by, obrazně řečeno, měly být znakem duševní vyspělosti.

Dříve přišly vhod

V dobách našich předků bylo pozdní prořezávání třetích stoliček výhodou, jelikož v dávných časech nebývalo zvykem chodit pravidelně k zubaři a akutní bolesti řešil spíše kovář nebo bylinkářka. Lidé tedy poměrně brzy přicházeli o velkou část chrupu, a tak jim pozdější přírůstek v podobě nových stoliček přišel opravdu vhod.

Dnes je to jinak

Stomatologická péče je dnes na vysoké úrovni a tak nám jen málokdy hrozí, že bychom zuby moudrosti mohli skutečně potřebovat. Postupem času se také pozměnila anatomie člověka, kdy došlo ke zmenšení čelistní kosti, tudíž pro kdysi tolik potřebné osmičky dnes již nezbývá mnoho prostoru. To právě bývá příčinou mnoha potíží. Zuby jsou špatně přístupné, nedají se dostatečně čistit, často se kazí nebo rostou křivě, právě pro nedostatek prostoru okolo a ničí postavení ostatních zubů.

Dříve, než vyrostou

V období dospívání by měl zubní lékař provést kontrolní rentgen, který pomůže odhalit postavení ještě nevyrostlých stoliček. V případě, že jsou stoličky vychýlené a dá se odhadovat, že neporostou rovně, je nejlepším řešením chirurgické odstranění. Lékař v dásni provede malý řez, odstraní kousek čelistní kosti, zub vyjme a dáseň zašije. Vše se provádí v lokální anestezii, tudíž nemusíte mít obavy z velké bolesti.

Hygiena po zákroku? Jistě, ale…

Po trhání zubů moudrosti je důležité dodržovat přísnější ústní hygienu, abyste předešli zanícení čerstvé rány. Doporučují se výplachy šalvějovým odvarem nebo ústní vodou. Obojí desinfikuje a šalvěj má zklidňující účinky. Nic se ale nesmí přehánět. V ráně po zubu se utvoří sraženina, která pozitivně přispívá k rychlému hojení. Pokud si častým kloktáním vypláchnete i sraženinu, hrozí vám vytvoření suchého lůžka, kdy kost zůstane zcela obnažena a tento jev se vyznačuje opravdu silnou bolestí. Hojení je poté zdlouhavější. Ústa tedy vyplachujte spíše jen po jídle.

Brnění či necitlivost

Zejména při trhání spodních zubů se stává, že pacient přestane cítit bradu a rty nebo pociťuje stálé brnění. K takovým komplikacím dochází nejčastěji tehdy, pokud má zub velké kořeny. Často totiž přímo pod ním vedou nervy, které po jejich podráždění spustí podobnou reakci. Často se po krátkém čase situace sama upraví, někdy mohou být ale následky trvalé. Léčba probíhá za pomoci masáží a vitamínu B, který podporuje nervovou regeneraci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat