Dopřejte si plnotučné mléko, sýry nebo jogurty. Snížíte riziko onemocnění srdce

Plnotučné mléčné výrobky byly v posledních letech démonizovány, protože obsahují hodně nasycených mastných kyselin. A řada výzkumů z různých pracovišť světa prokázala, že vysoký příjem nasycených mastných kyselin souvisí s vyšší hladinou nezdravého cholesterolu v krvi a rozvojem onemocnění srdce a cév.

Jenže kanadští vědci v rozsáhlém a velmi průkazném výzkumu zjistili, že střídmá konzumace plnotučných mléčných výrobků naopak souvisí s nižší hladinou LDL cholesterolu a nižším rizikem onemocnění oběhové soustavy.

Tři porce jsou ideální

Podle autorů z McMasterovy univerzity, jejichž studii publikoval nejprestižnější lékařský časopis Lancet, tři porce plnotučných mléčných výrobků denně neškodí, pakliže jsou jediným zdrojem nasycených mastných kyselin. To se tedy týká hlavně zemí a sociálních vrstev, které se denně necpou červeným masem a uzenářskými výrobky, ale kde jsou mléčné výrobky hlavním zdrojem nasycených kyselin.

Porcí se přitom myslí sklenice plnotučného mléka, nebo čajová lžička másla, nebo plátek plnotučného sýra, nebo jeden plnotučný jogurt, nebo půl kostky plnotučného tvarohu. Tyto výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, vitaminů K1 a K2 a také probiotik.

Zdravější srdce

Devítiletým sledováním zdravotního stavu a stravovacích návyků několika desítek tisíc osob z několika kontinentů světa vyšlo najevo, že osoby konzumující tři porce plnotučných mléčných výrobků umíraly na choroby oběhové soustavy, infarkt a mrtvici výrazně méně než osoby, které nekonzumovaly plnotučné mléčné výrobky vůbec.

„Bez ohledu na to, v jaké zemi na světě jsme sledovali konzumaci, byly trendy všude stejné. To znamená, že jiný typ jídelníčku naše výsledky neovlivňoval… Neříkáme, že by lidé, kteří jedí sedm porcí plnotučných mléčných výrobků denně měli zvýšit příjem těchto potravin, ale tvrdíme, že střídmá konzumace tří porcí denně je pro zdraví prospěšná,“ uvedla doktorka Mahshid Dehghan z McMaster University v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat