Naučte se, jak se zbavit závislosti na telefonu

Taky trávíte příliš mnoho času surfováním po internetu nebo hraním her v telefonu? Nadužívání chytrého mobilu může značně ovlivnit každodenní produktivitu a způsobit zdravotní problémy, například krátkozrakost. Skoncujte s touhle novodobou mánií!

Podle odborníků to nejsou jen fyzické problémy, které patří k důsledkům nadměrného užívání dnes už nepostradatelného telefonu. Neustálé držení tohoto přístroje také vyvolává izolaci a osamělost. Je tedy důležité nemít na něm závislost a věnovat se i jiným věcem. Jenže právě tohle se dobře řekne, ale hůř udělá. Existují nějaké fígly na odbourání tolik zažitého zvyku?

Monitorujte frekvenci

Dávejte pozor na používání mobilního telefonu a sledujte, kolikrát za hodinu ho kontrolujete. To vám může pomoci zjistit, jestli máte problém. V případě, že jej do ruky uchopíte víc než dvakrát za 60 minut, a navíc se cítíte nesví, když to neuděláte, jste závislí.

Zaměřte se na spouštěče

Začněte zkoumat, co vás vede k použití telefonu. Mohou to být pocity nejistoty či třeba nuda. Pokud nejste ve své kůži, například ve společnosti, je možné, že vám přístroj něco nahrazuje. Sledujte své návyky a vyhýbejte se situacím, které jeho používání nahrávají.

Plánujte

Když se zbavujete své závislosti na telefonu, je důležité mít plán. Proto si nastavte denní limit a určete, pro jaké účely svůj mobil využijete. Pouze volání, nebo i e-maily a sociální sítě? Sepište si „denní dávku“ a jděte za svým cílem.

Změňte nastavení

Ne, doopravdy nepotřebujete vědět, jestli vám váš příspěvek někdo olajkoval. Změňte nastavení svého telefonu a nechtějte po něm, aby vás upozorňoval na každou maličkost. (V této souvislosti mnoho lidí zjistilo, že aktivace letového režimu je to pravé!)

Odstraňte nepotřebné aplikace

Možná budete potřebovat víc než jen vypnout oznámení. Pokud tomu tak je, proveďte další krok a odinstalujte aplikace, které skutečně nepotřebujete. (Měli byste začít s těmi, které podporují surfování po síti.) Buďte nekompromisní!

Vezměte si dovolenou

Vyberte si krátký čas, například víkend, a ten věnujte pouze sobě, rodině a skutečným přátelům. Je to něco jako dovolená od telefonu. Jestli si myslíte, že na něco takového nemáte vůli, zmiňte se svým blízkým, na čem momentálně pracujete. Podpoří vás.

Neberte si telefon do ložnice

To, že svůj telefon odstraníte ze své ložnice, je neméně důležité. Tento krok vám pomůže s vašimi spánkovými zvyklostmi, neboť světlo, které vyzařuje, mění cirkadiánní rytmy.

Vyhledejte léčbu

Ačkoli se závislost na mobilním telefonu dá zvládnout, neznamená to, že si nemůžete říct o pomoc. Existuje mnoho léčebných center s poradci, kteří pomáhají s problémem závislosti. Jednou z možností léčby je přitom kognitivní behaviorální terapie, za kterou se rozhodně nikdo nemusí stydět.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat