Jaké jsou nejčastější příčiny úmrtí a jak vsadit na prevenci

Zajímá vás, jaké jsou nejčastější příčiny smrti v České republice? Nejspíš byste se rádi dočetli, že nejčastěji lidé umírají na obyčejné stáří. Bohužel statistiky hovoří jinak. Choroby, které jsou častými zabijáky, si ale mnohdy přivoláváme sami, nesprávným životním stylem. Měli bychom se o sebe lépe starat.

1. místo: Nemoci oběhového systému

Jako nejčastější příčinu úmrtí, celých 50 % v ČR, uvádějí statistiky srdeční selhání, mezi které patří poškození srdečního svalu, vady chlopní či ischemické srdeční choroby. V důsledku nečinnosti srdečního svalu mozek čelí ohrožení, kdy už po pěti minutách dochází k selhání. Dalšími příčinami souvisejícími s oběhovým systémem jsou cévní mozkové příhody.

2. místo: Rakovina

Druhé místo obsadila nádorová onemocnění, nejčastěji rakovina plic, trávicí soustavy, prsu, prostaty nebo vaječníků. Dle statistiky ročně zemře na tyto choroby celých 25 % nemocných, z nichž větší část tvoří muži.

3. místo: Nemoci dýchací soustavy

Zápal plic, astma nebo tuberkulóza jsou jedny z nejčastějších příčin úmrtí v Čechách. Ročně těmto chorobám podlehne 6 % pacientů. Při neúspěšné léčbě těchto nemocí dochází k nedostatečnému okysličování tkání a dysfunkci krevního oběhu. Následuje útlum nervového systému a selhání orgánů.

4. místo: Dopravní nehody

Čtvrté místo na žebříčku nejčastějších příčin úmrtí patří dopravním nehodám. Ročně díky nim přijde o život 5 % lidí. Řadí se mezi ně autonehody, letecké katastrofy, vlakové kolize, ale i cyklisté či chodci, kteří zemřeli právě v některé z uvedených situací.

5. místo: Sebevraždy

Na pátém místě jsou sebevraždy či úmrtí následkem úrazu. Procentuelně jsou na tom ale stejně, jako dopravní nehody. Nejčastěji se jedná o lidi ve věku 15–29 let a nejčastějším způsobem je oběšení.

6. místo: Endokrinní choroby

4 % ze všech příčin úmrtí zastupují endokrinní choroby, které mají na svědomí diabetes nebo poruchy štítné žlázy. Průměry hovoří až o sedmdesáti lidech denně, kteří v naší zemi podlehnou cukrovce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat