Vitamin D v tabletách by neměl užívat nikdo, kdo nemá chorobně nízkou hladinu

Výrobci výživových doplňků a tablet s vitaminem D vítají jakékoli studie, které potvrzují, že tento vitamin je prevencí řady potíží, řídnutí kostí a také rakoviny. Jenže nejprestižnější lékařský časopis Lancet teď přichází s varováním, že užívání vitaminu D v tabletách může více škodit. Podle rozsáhlé celosvětové revize týmu odborníků je podávání vitaminu D prospěšné jen u osob, které mají chorobně nízkou hladinu vitaminu D v krvi. Ostatním užívání nijak neprospívá, ale může naopak škodit.

Podle studie z časopisu Lancet totiž bylo vědecky prokázáno jen to, že podávání vitaminu D v tabletách prospívá lidem, kteří mají jen do deseti nanomolů tohoto vitaminu na litr krve. U osob s vyšší hladinou, která je stále považována za sníženou, však neprospívá nijak. A osobám s hladinou vyšší, než je padesát nanomolů na litr krve, pak může dokonce škodit.

Nebezpečné předávkování

Jak tedy tyto zmatky kolem vitaminu D vznikly? Předně tím, že zdravá hladina vitaminu je skutečně prevencí řídnutí kostí a zlomenin, prevencí infekčních onemocnění, rakoviny trávicího traktu a sníženého libida či poruch erekce. Ale nikdo neprokázal, že podávání vitaminu v tabletách může být prevencí či tyto potíže zvrátit. Došlo tady k pseudovědeckému tvrzení, že když vitamin D je prevencí těchto chorob, pak jeho podávání v tabletách musí prospívat. Ale to není prokázaná pravda.

Vitamin D je totiž spíš hormon, který vzniká fotochemickou reakcí v kůži působením UV paprsků. Tělo si ho pak tvoří dostatečné množství a nehrozí nedostatek ani předávkování. (Krom částí roku, kdy je slunce málo.) Jenže tato látka je rozpustná v tucích, takže když se lidé předávkují tabletami, nelze ji vyloučit s močí. Ukládá se pak v měkkých tkáních včetně cév a může působit jak kornatění, tak paradoxně řídnutí kostí a další potíže.

Pro koho jsou tablety

Profesor Tim Spector z Londýnské univerzity pak nedoporučuje užívání vitaminu D v tabletách nikomu, kdo má v krvi více než deset nanomolů tohoto vitaminu na litr. Podle něj vědci z Nového Zélandu už navíc prokázali, že podávání vitaminu D u osob s vyšší hladinou, než je deset nanomolů na litr krve, nijak nesnižuje míru zlomenin kvůli řídnutí kostí u starších osob.

„U osob do deseti nanomolů na litr krve je to jasné, ti by měli tablety užívat. U osob s hladinou deset až třicet nanomolů na litr je to jakási šedá zóna a je to na rozhodnutí každého z nich a lékaře. Ale nad třicet nanomolů bych ho rozhodně nedoporučil,“ tvrdí profesor Spector.

Bez důkazů?

Profesorka Alison Avenell z Aberdeen University k tomu dodává: „U mnoha osob, které užívají vitamin D k zvýšení hustoty kostí a prevenci zlomenin a pádů, neexistují důkazy, že by tablety pomáhaly, máme důkazy jen o opaku, že nepomáhají.“

V chladných částech roku v našich zeměpisných šířkách nedostává naše kůže dostatek UV záření, aby si vytvořila dostatek vitaminu D. Ale jen velmi málo lidí skutečně trpí chorobně nízkou hladinou vitaminu D v krvi. A jen pro ně je podávání vitaminu D v preparátech a potravinových doplňcích vhodné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat