Vysocí lidé jsou více ohroženi rakovinou než ti malí

Vědci z Kalifornie potvrdili závěry některých předchozích výzkumů. Vysocí lidé onemocní rakovinou častěji než ti průměrné výšky. Ačkoli se zatím neví přesně, proč výška zvyšuje toto riziko, uvažuje se o možném účinku většího počtu buněk, tedy vyšší pravděpodobnosti zhoubné mutace. Každopádně vysocí lidé nemusejí panikařit, sami autoři přiznávají, že riziko související s výškou je velmi slabé.

Žena vysoká 178 centimetrů má riziko rakoviny 60 ku 500. Žena vyšší o deset centimetrů 67 ku 500. A to je zvýšení velmi malé, když si uvědomíme, že třeba průměrně vysoká žena, která nekouří, je ohrožena rakovinou plic v poměru 50 ku 500, zatímco žena kouřící jen tři cigarety denně už 300 ku 500.

Navíc také výška umocňuje riziko onemocnění jen některými typy rakoviny. Neplatí to ale pro rakovinu slinivky, krku, úst, jícnu a žaludku. U žen pak u rakoviny děložního čípku.

„Vliv kouření je ohromný. Dokonce i velmi mírní kuřáci jsou ohroženi rakovinou plic šestkrát více,“ tvrdí autor výzkumu doktor Leonard Nunney z University of California v Riverside.

Takže kouření zvyšuje riziko rakoviny o 600 procent, zatímco deset centimetrů výšky nad průměrem jen o deset procent.

Varování hlavně pro ženy

Výška je sice rizikový faktor neměnný, člověk se nemůže zmenšit změnou životního stylu a chování, ale na druhou stranu faktor velmi slabý. Třeba obezita, nezdravý jídelníček, nedostatek pohybu a stres jsou faktory, které měnit lze a které jsou přitom mnohem větším rizikem pro onemocnění rakovinou.

Například u rakoviny prsu platí vztah obezity a rizika onemocnění ještě o něco víc než u jiných druhů nádorových onemocnění. A ženy, které zhubnou na normální váhu, u sebe sníží výrazně riziko rozvoje této choroby. Přitom platí, že jakýkoli úbytek tukových zásob na těle má pozitivní vliv, ale vůbec nejlepší je zcela vyhnout se nadváze a obezitě.

Kalifornští vědci sledovali jedenáct let jednašedesát tisíc žen ve věku padesát až devětasedmdesát roků. A pětiprocentní úbytek hmotnosti během té doby souvisel se snížením rizika rakoviny prsu o dvanáct procent. Ženy, které ale shodily patnáct procent své hmotnosti v podobě tuků, u sebe tímto snížily riziko rakoviny prsu o sedmatřicet procent.

„Poměrné střídmý úbytek na váze souvisel výrazně se snížením výskytu rakoviny prsu. V této studii tak máme důkazy, že strategie hubnutí může být účinná při snižování rizika rakoviny prsu u žen po menopauze,“ uvedl autor výzkumu onkolog doktor Rowan Chlebowski z kalifornského Duarte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat