Bojíte se zubaře? Zkuste tyhle triky a strach vás brzy přejde

Když vás pobolívají zuby, řešíte to prášky nebo hledáte babské rady, jen abyste se vyhnuli návštěvě zubaře? Je pro vás představa usednutí do zubařského křesla natolik stresující, že se takové situaci vyhýbáte jako čert kříži? Máme pro vás pár tipů, jak řešit strach ze zubařů a stomatologických zákroků.

Vzpomínka na dětství

Většina negativních zážitků a počátky vypěstovaného strachu sahají do období našeho dětství. Nějak máme dojem, že dříve byli zubaři především mučitelé s odbornou akreditací a s utišujícími prostředky se poměrně dost šetřilo. Není divu, že naše zážitky bývají mnohdy dost otřesné. Dnes už to tak ale není. Zubařské služby jsou na úplně jiné úrovni, než před dvaceti lety, ordinace už nepřipomínají mučírny a lékaři jsou ochotni řešit s námi starosti týkající se nejen našeho chrupu. Třeba právě strach ze samotného zákroku.

Mluvte s lékařem

Pokud vám lékař není sympatický, najděte si jiného. Zní to jednoduše a také je. Pokud neradi vidíte osobu, která vám ve většině případů ještě působí bolest, nikomu to nepomůže. Pokud máte lékaře, který je vám sympatický, domluvte se s ním. Svěřte se mu, že nemáte ze zákroků dobrý pocit nebo máte dokonce strach. Když bude lékař o vašem problému vědět, bude vás o všem předem informovat a vy budete vědět, co vás čeká.

Umrtvěte se

Lépe řečeno, nechte se umrtvit. Pokud víte, že vás čeká vrtání a přesto, že je kaz drobný a bude za pět sekund hotovo, nechte si píchnout „umrtvovací“ injekci. Je rozhodně lepší být v klidu a bez bolesti, než ve stresu, že by nějaká mohla přijít.

Domluvte si signál

Vzhledem k tomu, že u zubaře máte většinou plnou pusu rukou a nástrojů, tím pádem nejste schopni mluvit, domluvte si s lékařem nějaké gesto, které jeho výkon zastaví, dokud nebudete znovu připraveni pokračovat. Nebudete mít tak velký strach, když budete vědět, že organizaci máte ve svých rukou a můžete celé dění kdykoliv přerušit.

Chci, nechci

Někoho uklidňuje, když přesně ví, co se aktuálně v jeho puse děje a druhý naopak nechce vědět vůbec nic. Toto je však třeba si ujasnit a dohodnout se na tom s lékařem.

Antistresový balonek

Pořiďte si něco, co můžete mnout a mačkat po celou dobu, co budete sedět na křesle. Ideální jsou balonky plněné jemným sypkým materiálem, které odvedou pozornost od toho, co se děje v puse.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat