Zahoďte klíče od auta a jezděte na kole. Má to totiž řadu výhod

Většina z nás je zvyklá nasednout ráno do auta a dovézt se až před pracoviště. Někteří nemají na vybranou, protože dojíždějí daleko, ale ti, kteří to mají do práce pár zastávek autobusem nebo patnáct minut autem, by se měli zamyslet, zda nevyměnit motor za hnací sílu vlastních nohou. Má to totiž řadu výhod.

Prevence infarktu a rakoviny

Britští vědci, kteří se zabývali výzkumem prevence předčasného úmrtí na základě testu, kterého se zúčastnilo 250 tisíc občanů, zjistili, že ti z nich, kteří dojížděli do práce na kole, jsou mnohem zdravější. Na tom by jistě nebylo nic k údivu, ale u cyklistů se projevil výskyt rakoviny a srdečních chorob o celých 45 % nižší, než u lidí, kteří do práce jezdili autem nebo hromadnou dopravou. A to už je pádný důvod, proč vytáhnout bicykl ze sklepa.

Vypracované tělo

Kromě toho, že má pravidelná jízda na kole pozitivní účinky na naše srdce a zdraví vůbec, má také úžasnou vlastnost projevit se zanedlouho i na naší postavě. V dnešní době, kdy má jen málokdo čas na pravidelné návštěvy posilovny, je to ideální kompromis, jak zapracovat na své postavě a ušetřit si tím volný čas na ostatní záliby.

Lepší nálada

Jako každý sport má i cyklistika vliv na naši náladu. Při jakékoli fyzické aktivitě se uvolňují endorfiny, které jsou známé také jako hormon štěstí. Ty mají za následek dobrou náladu, která nám po cestě do práce vydrží celý den.

Šetříte peníze

Spočítali jste si někdy, kolik za měsíc projezdíte paliva? Výhoda jízdy na kole tkví i v tom, že tato povinnost vám jednoduše odpadá. Zkuste nahradit cestování autem jízdou na bicyklu a ušetřené peníze za benzín si hoďte do kasičky. Na konci roku budete velmi mile překvapeni.

Čistší vzduch

Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na ekologickou stránku věci. Čím méně bude na silnicích aut, tím méně škodlivin budeme nuceni každý den vdechovat a šance na kvalitnější život v čistším prostředí je nám mnohem blíž.

Ticho

Kdo byl někdy v Nizozemsku nebo v Belgii ví, že se jedná o země s největším počtem cyklistů na centimetr čtvereční. Ovšem co je na tom nejlepší, je ticho, které přes velikou frekventovanost v těchto zemích panuje. Netvrdíme, že slyšíte spadnout špendlík, ale představte si, že stojíte u dálnice, po které jezdí jen kola a auto tudy projede jen jednou za minutu. Veliký rozdíl, že?

Shrňme to. Čistý vzduch, klid a ticho v ulicích velkoměst, zdravější občané s krásnými těly. Co chtít víc?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat