Kakao, káva a čaj prodlužují život. Ale jen s jídlem bohatým na zinek

Zinek je podstatný minerál, který v těle ovlivňuje produkci řady enzymů či hormonů a posiluje imunitní systém. Ve spojení s látkami obsaženými v kakau, kávě a čaji může prodlužovat život a omlazovat tkáně. Vědci z Německa totiž zjistili, že polyfenoly z těchto potravin výrazně omlazují buňky a prodlužují jejich životnost, ale jen pokud je v buňce zároveň dostatek zinku. Jeho dobrým zdrojem jsou dýňová semínka, mořské plody, obiloviny, vejce či hovězí a vepřové maso.

Denní dávku zinku – patnáct miligramů – pokryje asi patnáct deka dýňových semínek či šest vajec. A pokud k tomu člověk konzumuje kakao či extra hořkou čokoládu (mimochodem kakao samo je zdrojem zinku), popíjí zelený čaj či kávu, pak by mohl být odolnější vůči chorobám a žít déle.

Vědci z Univerzity Fridricha-Alexandra v Erlangenu Norimberku zjistili, že zinek aktivuje polyfenoly obsažené v kakau, kávě či zeleném čaji tak, že působí jako silné antioxidanty. Bez něj však o svou účinnost přicházejí. Ve spojení naopak chrání DNA v buňce před poškozením a neutralizují volné radikály, které vedou ke stárnutí buněk, tkání a tím i celého organismu.

Zinek a polyfenoly spolu dokážou omlazovat a prodlužovat život. Zatímco první jsou bohatě zastoupeny v kakau, kávě a zeleném čaji, zinek je bohatě zastoupen v dýňových semínkách, vejcích či mořských plodech a mase.

Dvojky ke zdraví

Potraviny bohaté na zimek společně s kávou nebo čajem nejsou jediné kombinace potravin, které lidskému tělu prospívají více, než když je jíme samostatně.

Patří k nim například také zelenina a olivový olej. Zelenina má mnoho vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K, což znamená, že je nutné ji s tukem spárovat. Proto se vždy ujistěte se, že svoji mrkev, sladké brambory a brokolici vaříte s trochou tuku – třeba s olivovým olejem. V opačném případě se ochuzujete o důležité složky.

Máte rádi mandle? Pak je zkuste párovat třeba s jogurtem. Proč? Vitaminu D je připisováno mnoho zdravotních přínosů, jako je posilování kostí či podpora imunitních funkcí. Mnoho jogurtů dodává organismu jednu čtvrtinu denní potřeby déčka. Chcete-li toho nejvíce využít, na kelímek jogurtu přidejte hrst mandlí. Tuk v oříšcích pomáhá zvýšit hladinu D nacházející se ve vaší krvi, a to o 32 procent, jak odhaluje výzkum uveřejněný v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Pokud jste si oblíbili žluté koření kurkuma, pak děůáte dobře. Protinádorové vlastností kurkuminu jsou totiž už dlouho známé. Problém je, že pro lidské tělo může být těžké jej absorbovat a skutečně těžit z jeho kvalit. Vědci ale nabízejí řešení. Kurkuma je nejužitečnější ve spojení s černým pepřem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat