Odpoledne a večer se přejídáme. Tělo totiž neumí držet cukr na uzdě

Vědci z Alabamy už vědí, proč je pro člověka skutečně ideální sníst nejvíce z denního energetického přísunu v době od časného rána do časného odpoledne. Vyplývá to z cirkadiánních rytmů a biologických hodin, protože tělo dokáže držet hladinu glukózy v krvi na uzdě právě v tomto období. Odpoledne pak dochází k útlumu a konzumace většího množství energeticky bohaté potravy včetně nápojů má negativní vliv na metabolismus.

Jenže bohužel životní styl moderní společnosti už dávno nesleduje přirozené tělesné rytmy.

Od osmi do tří

Právě z tohoto důvodu lidé konzumují mnoho potravy a energie právě odpoledne a večer. Výsledek? Zvýšená hladina krevního cukru, rozvoj diabetu typu 2, obezity a chorob oběhové soustavy.

Podle profesorky Courtney Peterson z University of Alabama je metabolismus člověka nejfunkčnější mezi osmou ráno a třetí odpoledne. Kdo zvládne v této době sníst veškeré jídlo dne, je na tom zdravotně nejlépe, zůstává celý život štíhlý, nemá problémy se srdcem či metabolickými poruchami.

V souladu s vnitřními hodinami

„Když jíte pozdě večer, je to pro metabolismus špatné. Naše těla jsou optimalizována tak, aby dělala určité věci v určité části dne, a konzumace v souladu s cirkadiánními rytmy zlepšuje naše zdraví v mnoha ohledech. Například schopnost těla udržet hladinu krevního cukru ve správné míře je ráno lepší než odpoledne či večer, takže dává smysl, když sníme většinu našeho jídla dopoledne a brzy odpoledne,“ tvrdí profesorka Peterson.

Osoby ohrožené diabetem typu 2, metabolickými poruchami, obézní a s potížemi zdraví a srdce by měly sáhnout k léčivému typu stravování, což znamená omezit konzumaci jen na období od osmi ráno do tří odpoledne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat