Stařecké vetchosti lze předejít. Musíte mít ale srdce jako zvon

Křehkost a vetché zdraví na stáří nejsou nevyhnutelným osudem pro všechny seniory. Podle vědců z Exeteru totiž někteří jedinci zůstávají fit a zdatní i do vysokého věku. Pokud mají zdravé srdce a celou oběhovou soustavu.

Většina lidí považuje vetchost a křehkost na stáří za nevyhnutelné, ale osoby s perfektně zdravou oběhovou soustavou jsou ohroženy podlomeným zdravím o pětaosmdesát procent méně. Silné srdce je také prevencí chronických bolestí, inkontinence, demence a zhoršené stability.

„Tato studie naznačuje, že vetchosti a jiným s věkem souvisejícím chorobám u seniorů lze předejít a lze je výrazně omezit. Je třeba pečlivě sledovat zdraví svého srdce a cév a snažit se předcházet jejich onemocněním,“ tvrdí doktor Joao Delgado z University of Exeter.

Pro srdce jako zvon

Pro zlepšení stavu vašeho srdce byste měli mimo jiné změnit svůj jídelníček. Na vašem talíři by se mělo objevit méně smažených, pečených a grilovaných jídel, naopak upřednostnit byste měli pomalejší tepelnou přípravu pokrmů. Z masa se pokuste omezit červené i vepřové, které obsahují více tuků, a urychlují tak kornatění tepen.

Místo dezertů dejte raději přednost čerstvému ovoci. To by se spolu se zeleninou mělo objevovat ve vašem každodenním příjmu pravidelně. Pokud jde o pečivo, vhodnější je rozhodně celozrnné. Obsahuje totiž takové sacharidy, které nás zasytí na delší dobu.

V souvislosti se snahou omezit příjem soli byste také měli dávat přednost čerstvým jídlům před zmraženými a konzervovanými. Ta totiž obsahují příliš mnoho sodíku. K dochucování pokrmů používejte místo sáčkových koření raději čerstvé bylinky. U nich máte jistotu, že neobsahují přidanou sůl.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat