Sportující seniorky trpí demencí o 90 procent méně

Sportující ženy mají minimální šanci, že onemocní starobní demencí. Tedy pokud jsou fyzicky aktivní do vysokého věku. Podle švédských vědců se totiž riziko rozvoje Alzheimerovy choroby a dalších podobných potíží sníží o devadesát procent, pokud žena sportuje až do dosažení důchodového věku.

Čtyřiačtyřicetiletým sledováním 191 žen, u nichž byla analyzována intenzita pohybu a zdraví mozku, došli vědci z Göteborgu k závěru, že sport do pokročilého věku je nejlepší prevencí demence.

„Tyto objevy jsou úžasné, protože je možné, že zlepšením kardiovaskulárního zdraví osob středního věku můžeme oddálit nebo zcela zabránit rozvoji demence. Nicméně tato studie neodhaluje příčinné souvislosti mezi kardiovaskulární kondicí a demencí, odhaluje pouze vztah mezi nimi,“ tvrdí doktorka Helena Hörder z Univerzity v Göteborgu.

Když nejste zrovna sportovní typ

Bohužel ne každý senior či seniorka jsou dostatečně fyzicky fit, aby se mohli intenzivně věnovat sportu. Ovšem není třeba zoufat! Existují i další možnosti prevence vzniku demence!

I půlhodinová procházka denně vám pomůže. Jednak spálíte nějaké ty kalorie, zároveň vám chůze zredukuje hladinu vysokého cholesterolu, a navíc významně sníží riziko kardiovaskulárních chorob. Podle závěrů americké studie publikované v časopise New England Journal of Medicine vás navíc každodenní špacír může do jisté míry ochránit i před demencí. Lékaři si to vysvětlují tím, že chůze zlepšuje krevní oběh, což má na mozek ten nejpříznivější vliv.

Jste takový ten typ, co ustavičně dělá z komára velblouda? Nebo automaticky ve všem vidíte katastrofu, i když tomu zatím vůbec nic nenasvědčuje? Tak s touhle strategií moc daleko nedojdete. Finští vědci se na základě svého vlastního průzkumu domnívají, že pesimismus je úzce spojen s demencí, neboť celkově ohrožuje psychické zdraví. Je tedy načase vidět sklenici spíše poloplnou, než poloprázdnou, nemyslíte? Je to pro vaše vlastní dobro!

Alkohol jako lék? Ačkoli toto tvrzení zvedá ze židle nejednoho abstinenta, vědci si za tím stojí. Hlavně ti z amerického Chicaga, kteří působí na Loyola University Medical Center. Prostřednictvím své studie totiž směle naznačují, že pravidelná konzumace červeného vína odvrací hrozbu demence, protože tento nápoj obsahuje mocný antioxidant resveratrol. Ten je prý prevencí mnoha chorob, a to jak fyzických jak psychických.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat