Konec rakoviny? Vědci pomocí virů zlikvidovali i spící rakovinné buňky

Pacienti s rakovinou, kterým pomocí chemoterapie lékaři zničí nádorové buňky v těle, vědí, že nemají vyhráno. Rakovina se může po čase vrátit a oni musejí na opakované testy. A to kvůli spícím buňkám, které se maskují zdravými buňkami zvanými fibroblasty. Onkologové z Oxfordu ale dokázali pomocí virů zničit i tyto spící nádorové buňky a tělo tak zcela zbavit rakoviny bez rizika návratu.

Nádorové buňky dokážou „přesvědčit“ fibroblasty, aby je maskovaly a podporovaly. Stanou se spící rakovinou, kterou nezničí chemoterapie. Jakmile léčba ustane, tyto spící nádorové buňky se opět uvedou do činnosti a rakovina se vrací.

Přelomový výzkum

Nová metoda vědců z Oxfordské univerzity využívá speciální viry, které rozpoznají spící nádorové buňky obalené fibroblasty a zničí je.

Ačkoli zatím byla využita jen na laboratorních tkáních a také modelových organismech, jeví se jako metoda bezpečná bez vedlejších nežádoucích účinků. Testování na prvních lidech ale teprve začne.

Bez vedlejších účinků

„I když většinu nádorových buněk v nádoru zničíme, fibroblasty mohou chránit spící rakovinné buňky a pomáhat jim se zotavit z léčby a znovu se množit. Doteď jsme neměli metodu, která by dokázala zničit nádorové buňky i fibroblasty zároveň, aniž jsme vážně poškodili zbytek těla,“ tvrdí jeden z autorů doktor Kerry Fisher z Oxfordské univerzity.

Metoda patří do souboru imunoterapeutických technik, kdy se při léčbě nádoru využívá přirozená obranyschopnost těla tím, že je k reakci stimulována, v tomto případě pomocí virů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat