Kadidlo může léčit artritidu. Kostmi a klouby to ale nekončí

Jedna z nejdéle užívaných pryskyřic v dějinách lidstva začala zajímat vědce zabývající se léčbou artritidy. Biblí opěvovaná pryskyřice kadidlovníku pravého totiž obsahuje látky, které potlačují zánět v postiženém kloubu. Podle vědců z Alabamy látky obsažené v kadidle účinně blokují bílkoviny působící bolest.

Izolací látek obsažených v pryskyřici kadidlovníku pravého by mohl vzniknout nový lék na artritidu a zánětlivá onemocnění kloubů a šlach.

„Identifikovali jsme některé důležité molekulární terče související s rozvojem zánětů u lidí, které výtažky z kadidla dokážou blokovat. Není jasné, proč stromy tvoří tyto látky, zřejmě se chtějí samy chránit před hmyzími či houbovými parazity… Problém při využitelnosti těchto látek tkví v tom, že jsou rozpustné v tucích, nikoli ve vodě, takže je těžko dostaneme do krve,“ uvedl profesor Will Setzer z University of Alabama.

Jednou možností je smíchat kadidlo s emulgátorem, který usnadní vstřebávání do vodního prostředí – krve – nebo lokální aplikace v podobě mastí.

Kostmi a klouby to nekončí

Kadidlo, někdy označované jako olibanum, je také běžný typ esenciálního oleje používaného v aromaterapii, který může nabídnout řadu přínosů pro zdraví. A že jich není málo! Při inhalování bylo prokázáno, že kadidlo vykazuje snížení srdeční frekvence a vysoký krevní tlak. Působí proti úzkosti, ale na rozdíl od léků na předpis nemá negativní vedlejší účinky a nezpůsobuje ospalost.

Esenciální olej kadidlo pomůže snížit příznaky spojené s menstruací a menopauzou tím, že vyrovnává hladiny hormonů, ačkoli výzkum na toto téma je omezen. Kadidlo se používá k úlevě od bolestí, křečí, zácpy, úzkosti, nevolnosti a únavy. Může také pomoci při regulaci produkce estrogenu. Zároveň podporuje trávení, ulevuje od stresu a napomáhá dobrému spánku. Tak co, máte ho doma?

Studie ukázaly, že kadidlo má schopnosti posílit imunitu, které mohou pomoci při ničení nebezpečných bakterií či virů. Výzkumníci z univerzity Mansoura v Egyptě provedli laboratorní studii a zjistili, že kadidlo vykazuje silnou imunostimulační aktivitu a může být použito k prevenci tvorby zárodků na kůži či v ústech. Antiseptické vlastnosti tohoto oleje zabraňují vzniku zánětu dásní, špatného dechu, zánětu dutin, zubů, vředů a jiných infekcí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat