Bolí vás hlava a kašlete. Možná máte v bytě suchý vzduch

Budíte se ráno s vyprahlým hrdlem, kašlete a trpíte únavou? Viníkem může být příliš suchý vzduch v bytě. Ten může být kromě již zmíněných nepříjemností příčinou mnoha jiných zdravotních problémů.

Ideální vlhkost

Doporučená vlhkost vzduchu je v letním období 40–50 % a v zimním období 45–65 %. Pokud se vlhkost v bytě dostane pod spodní doporučenou hranici, začnou nám vysychat sliznice, a tím dochází k oslabení obranného mechanismu člověka. Často se pak potýkáme s virózami a jsme opakovaně nemocní. To je častý jev zejména ve školách, kde je často přetopeno a málo se větrá. Vysoká koncentrace dětí ve třídách v kombinaci se suchým vzduchem, je ideální prostředí pro šíření nemocí. Podobné potíže však můžete zaznamenat i ve svém domově. V zimním období lidé příliš nevětrají a vlhkost v bytech klesá dokonce po 20 %.

Příznaky suchého vzduchu

Že dýcháme příliš suchý vzduch, zjistíme poměrně brzy. Projevuje se to především vysycháním sliznic horních cest dýchacích, suchým kašlem, pocitem ucpaného nosu, škrábáním v krku, pálením očí a také neustálým pocitem žízně.

Zejména pak u menších dětí se můžeme často setkávat s chronickou bronchitidou, opakovanými laryngitidami a častým onemocněním horních i dolních dýchacích cest.

Na výparník zapomeňte

Dříve tolik oblíbené keramické výparníky, které se zavěšovaly na radiátor, nejsou příliš efektivní. Pro citelné zvlhčení vzduchu, je totiž potřeba odpařit do něj i desítky litrů vody. Zdá se vám to příliš? Nejprve vlhkost pohltí vysušené zdi a nábytek, teprve potom se začne zvlhčovat vzduch samotný. A na to výparníky o kapacitě několika deci a odpařovací schopnosti jednoho decilitru za jeden až dva dny, jednoduše nestačí.

Úplně vhodné není ani pokládat mokré ručníky na topení nebo stavět do místnosti sušák s prádlem. To je totiž častým původcem plísní, které se v našich bytech množí. Není úplně nemožné tímto způsobem vzduch zvlhčovat, je ale potřeba u toho větrat.

Vsaďte na techniku

Naštěstí dnes existuje efektivnější způsob zvlhčování a tím jsou parní a ultrazvukové zvlhčovače vzduchu. Všechny zvlhčovače vzduchu fungují tak, že vytváří z vody v zásobníku vodní páru, kterou pak přístroj rozptýlí ve vzduchu a tím zvýší jeho vlhkost a příznivě působí na dýchací cesty zejména alergiků, astmatiků a malých dětí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat