Proč skoro každý z nás lže svému lékaři

Součástí medicínské praxe je poučování pacientů o správném chování a životním stylu jako prevence řady onemocnění. Jenže právě ze strachu, že lékař pacienty poučí o zdravém životním stylu a napomene je, aby upravili své chování, osm z deseti z nich raději lže a zatajuje důležité informace. Vyplývá to z nového průzkumu v USA.

Přistoupíme-li na to, že podobná situace panuje i v Evropě, mají lékaři ve snaze odhalit všechny rizikové faktory pro rozvoj různých onemocnění dost náročnou práci.

Těžká role lékaře

Musejí totiž vzbudit v pacientovi dostatečnou důvěru na to, aby ho přiměli mluvit otevřeně o veškerých aspektech jeho životního stylu, jejichž náprava by mohla přispět k léčbě či prevenci onemocnění. Jenže musejí to dělat tak, aby se pacient nebál poučování a odsouzení svého chování. Právě kvůli tomu osm z deseti pacientů aspoň někdy lékaři zatajilo část informací.

Vyplývá to z analýzy chování 4,5 tisíce amerických pacientů, kterou provedli lékaři z University of Utah.

Proč lžeme

Vůbec nejméně sebevědomí jsou před lékaři mladé dívky s nízkým sebevědomím. Ty lžou nejčastěji. A zatajuje se především to, jak často cvičíme, kolik vykouříme cigaret, kolik vypijeme alkoholu, jestli užíváme drogy, čím se běžně stravujeme a kolik vážíme.

„Většina lidí chce, aby si o nich lékař myslel to nejlepší. Obávají se poučování a odsouzení za své chování,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Angela Fagerlin.

Pacienti se také velmi často obávají znova zeptat na něco, čemu nerozumějí a co se týká jejich léčby. Jinak nejčastěji s lékařem nesouhlasí kvůli jeho doporučením o zdravém životním stylu, kvůli doporučené míře cvičení a navrhované zdravé stravě. A nejčastěji zatajují užívání nepředepsaných léků či naopak zapomínání užívání předepsaných léků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat