Na borelku povolejte česnek či skořici

Vědci z Marylandu testovali esenciální oleje z běžných druhů koření v boji proti perzistentním buňkám bakterie zvané Borrelia burgdorferi. Tyto perzistentní buňky způsobují vážné pozdní stadium lymské boreliózy. Výtažek z česneku, kmínu, tymiánu, myrhy, citronové trávy a nového koření dokázaly rezistentní bakterie zabít.

Z pětatřiceti testovaných olejů účinně působilo proti boreliím deset – česnek, tymián, kmín, nové koření, citronová tráva Palmarosa, motýlovec (Hedychium horsfieldii), myrha, amyris, skořice či eukalyptus. Přitom likvidovaly i perzistentní buňky v pozdním stadiu, které jsou odolné také vůči antibiotikům.

Podle autorů z Johns Hopkins University fugnovaly už potence s koncentrací 0,1 procenta čistého esenciálního oleje. A byly mnohem účinnější než antibiotikum doxycyklin. Nejsilnější účinky i při nižších koncentracích vykazovaly česnek, nové koření, citronová tráva a skořice.

Studii profesora Yinga Zhanga z Johns Hopkins University publikoval odborný časopis Antibiotics. Podle něj by přitom mohlo užití esenciálních olejů v kombinaci s antibiotiky zvýšit účinnost a také zlevnit léčbu pozdních stadií lymské boreliózy.

Zázračné koření

Že látky skrývající se v řadě přírodních surovin překvapují i dnes vědce z celého světa, není žádnou novinkou. Ostatně i naši předci síly nejrůznějších bylin a koření využívali. Třeba taková již zmíněná skořice dokáže mnohé. Proč ji konzumovat co nejčastěji?

Na skořici nedají dopustit nejen kuchaři a pekaři, ale i odborníci s diplomem. Ti totiž na základě mnoha studií zjistili, že aromatická přísada snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a současně zvyšuje úroveň toho „dobrého“. Její pravidelnou konzumací se tedy můžete účinně bránit proti ateroskleróze, což je kornatění tepen, jež vzniká v důsledku ukládání tukových látek. S každou špetkou se také výrazně omezí i riziko plicní embolie, mrtvice a srdečního infarktu – tedy alespoň tak praví věda.

Ingredience využívaná již tisíce let může zafungovat také jako zprostředkovatel energie. To jste věděli? Dokáže totiž regulovat hladinu cukru v krvi, což příznivě ovlivňuje energetickou hladinu. Alespoň takový je názor vědců, kteří na základě svých studií rovněž poukazují na to, že skořice zlepšuje vstřebávání živin.

Sypký zázrak má i další pozitiva. Umí totiž regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu. V kombinaci s protizánětlivým působením tak pomáhá mírnit projevy kožních problémů, včetně strií a celulitidy.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29075628/, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat