Na borelku povolejte česnek či skořici

Vědci z Marylandu testovali esenciální oleje z běžných druhů koření v boji proti perzistentním buňkám bakterie zvané Borrelia burgdorferi. Tyto perzistentní buňky způsobují vážné pozdní stadium lymské boreliózy. Výtažek z česneku, kmínu, tymiánu, myrhy, citronové trávy a nového koření dokázaly rezistentní bakterie zabít.

Z pětatřiceti testovaných olejů účinně působilo proti boreliím deset – česnek, tymián, kmín, nové koření, citronová tráva Palmarosa, motýlovec (Hedychium horsfieldii), myrha, amyris, skořice či eukalyptus. Přitom likvidovaly i perzistentní buňky v pozdním stadiu, které jsou odolné také vůči antibiotikům.

Podle autorů z Johns Hopkins University fugnovaly už potence s koncentrací 0,1 procenta čistého esenciálního oleje. A byly mnohem účinnější než antibiotikum doxycyklin. Nejsilnější účinky i při nižších koncentracích vykazovaly česnek, nové koření, citronová tráva a skořice.

Studii profesora Yinga Zhanga z Johns Hopkins University publikoval odborný časopis Antibiotics. Podle něj by přitom mohlo užití esenciálních olejů v kombinaci s antibiotiky zvýšit účinnost a také zlevnit léčbu pozdních stadií lymské boreliózy.

Zázračné koření

Že látky skrývající se v řadě přírodních surovin překvapují i dnes vědce z celého světa, není žádnou novinkou. Ostatně i naši předci síly nejrůznějších bylin a koření využívali. Třeba taková již zmíněná skořice dokáže mnohé. Proč ji konzumovat co nejčastěji?

Na skořici nedají dopustit nejen kuchaři a pekaři, ale i odborníci s diplomem. Ti totiž na základě mnoha studií zjistili, že aromatická přísada snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a současně zvyšuje úroveň toho „dobrého“. Její pravidelnou konzumací se tedy můžete účinně bránit proti ateroskleróze, což je kornatění tepen, jež vzniká v důsledku ukládání tukových látek. S každou špetkou se také výrazně omezí i riziko plicní embolie, mrtvice a srdečního infarktu – tedy alespoň tak praví věda.

Ingredience využívaná již tisíce let může zafungovat také jako zprostředkovatel energie. To jste věděli? Dokáže totiž regulovat hladinu cukru v krvi, což příznivě ovlivňuje energetickou hladinu. Alespoň takový je názor vědců, kteří na základě svých studií rovněž poukazují na to, že skořice zlepšuje vstřebávání živin.

Sypký zázrak má i další pozitiva. Umí totiž regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu. V kombinaci s protizánětlivým působením tak pomáhá mírnit projevy kožních problémů, včetně strií a celulitidy.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29075628/, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat