Pro svalnaté tělo nestačí jen strava a cvičení. Musíte přidat ještě něco

V posledních letech se zdůrazňuje pravidelné cvičení a vyvážený jídelníček s hlídaným množstvím kalorií jako nezbytné podmínky pro dosažení pevného, štíhlého těla bez tuků ve skvělé zdravotní kondici. Jenže ačkoli se mnozí pustí do pravidelného posilování, běhu a výrazně energeticky omezí svůj jídelníček, stejně nehubnou a tělo má mnohdy i větší tukové polštáře. Jejich snahu totiž hatí stresový hormon kortizol. Jeho hladinu dokáže snížit aktivní odbourávání stresu a relaxace jako nezbytný prvek zdravého životního stylu.

Když člověk totiž cvičí a zdravě jí, ale je v neustálém stresu – navíc změna životního stylu může být dalším zdrojem stresu – v jeho krvi koluje vyšší hladina kortizolu. Tento hormon přitom nastavuje metabolismus tak, aby aktivně ukládal tuky do podkoží a břicha a odbourával svalovinu. Výsledkem může být, že se člověk dře v posilovně několikrát týdně, velmi zdravě jí, ale výsledky nejsou patrné.

Pozor na stres

Všichni aktivní sportovci vědí, jak nezbytné pro zvyšování kondice a výkonnosti jsou odpočinek a kvalitní spánek. Jedinec, který je ale ve stresu z práce, výchovy dětí a snahy uspět kariérně a finančně, může být z cvičení a diety ve stresu ještě víc. Proto nestačí jen tvrdě posilovat a omezovat kalorie, ale také kvalitně spát, a především relaxovat svou mysl, čímž se výrazně sníží hladina kortizolu v krvi.

„Kortizol působí na řadu hormonů v těle a mění jejich funkce. Především bude ovlivňovat štítnou žlázu, takže člověk bude mít velké problémy spalovat tuk, když má vysokou hladinu kortizolu v krvi. Ve skutečnosti bude spalovat mnohem více svalové hmoty,“ tvrdí fitness expert Laurence Fountain v rozhovoru pro deník The Sun.

Nepodcenit odpočinek

Řada bodybuilderů a fitness trenérů už se dnes krom aerobního cvičení a posilování neobejde bez jógy a dalších forem relaxace doplněných saunováním. Právě jóga, meditace a sauna pomáhají uklidnit mysl, vyloučit hormony dobré nálady a snížit hladinu kortizolu v krvi. Výsledkem je mnohem vyšší a rychlejší účinnost posilování samotného.

„Hlavním smyslem odpočinku při cvičení je dovolit svalům se obnovit… Pomoci může krom sauny také masáž, která přímo fyzicky uvolní svalovinu, zvýší průtok krve a kyslíku v ní, odstraní zásoby kyseliny mléčné a sníží obsah zánětlivých látek v nich. Pomoci může také kryoterapie a další metody relaxace,“ souhlasí osobní trenér Keith McNiven ze společnosti Right Path Fitness.

Najděte si vlastní formu relaxu

Profesionální sportovci pod dohledem trenérů musejí pravidelně dostatečně spát a mají nařízeny dny, kdy musejí relaxovat a odpočívat v bdělém stavu. Mnoho z nich vsadí na pomalou relaxační jógu. To je ale věc, kterou si stresovaní lidé z kanceláří, na něž doma čekají další starosti, většinou upírají. Výsledkem pravidelného cvičení v posilovně a omezené stravy bez dostatečného spánku a relaxace je vyšší stres, který vede k totálnímu fiasku ve snaze zhubnout a mít dokonalejší postavu.

„Doporučuje se každý týden odpočívat od cvičení a věnovat maximální úsilí jednotlivým cvičením bez pocitu únavy. Takto jedině lze dosáhnout lepších a dlouhodobých výsledků… Každé tělo reaguje jinak… proto doporučuji vyzkoušet různé formy relaxace a najít si takovou, která člověku nejvíce vyhovuje. Co funguje u jednoho, nemusí u druhého… A rozhodně je nezbytné také dostatečně spát,“ zdůrazňuje McNiven.

Klíč ke štíhlé postavě

Klidná a dobře vyspaná mysl je klíčem ke štíhlosti. Což dokazují stovky studií z posledních let. Nevyspaný člověk s vysokou hladinou kortizolu v krvi má vyšší objem tuku v těle a také nezdravé srdce a cévy.

A ideální formou relaxace je sex. Čím více je člověk uvolněný a klidný, čím méně má kortizolu v krvi, a čím lepší má fyzickou kondici, tím aktivnější pohlavní život většinou má. Přitom aktivní a kvalitní pohlaví život jsou skvělou prevencí stresu, zvýšené hladiny kortizolu v krvi a také obezity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat