Sprint a běh jsou jako brzda stárnutí spolehlivější než posilování

Němečtí vědci se rozhodli zjistit, která z pohybových aktivit je pro člověka nejlepší vzhledem k zpomalování stárnutí buněk a tkání. Srovnali tak vytrvalostní běh, intervalové sprinty a odporové cvičení. Vítězem se přitom staly vytrvalostní běh a intervalové sprinty. Naopak posilování s činkami a stroji (odporové cvičení) omlazující účinek nemá vůbec.

Vědci z Lipska najali 266 zdravých jedinců, kteří se však pravidelnému pohybu před začátkem studie nevěnovali. U nich tedy bylo možné vycházet z jakéhosi bodu nula a sledovat, jak se projeví různé typy pohybu na zdraví jejich buněk.

Pohyb jako záchrana

Stárnutí buněk, a tedy i tkání, lze měřit podle změny délky ramen chromozomů zvaných telomery. Jak člověk stárne, buňkám ubývá enzymu telomerázy, takže se telomery při dělení opotřebovávají a zkracují. U někoho vlivem genetiky a vlivem prostředí (nečistý vzduch, stres, špatná strava, nedostatek pohybu) rychleji než u jiných.

Právě pohyb byl v minulosti prokázán jako prevence zkracování telomer a tedy i prevence stárnutí, nebo lépe řečeno zpomalování jeho rychlosti, protože všechny buňky stárnou, jen u některých lidí pomaleji. Pohyb totiž zvyšuje produkci telomerázy, která je schopná ramena chromozomů obnovovat.

Který pohyb pomůže?

Autoři z Lipské univerzity ale chtěli vědět, který z pohybů omlazuje člověka nejlépe. A, světe, div se, vyhrál právě běh. A to jak vytrvalostní, tak tzv. intervalový sprint či HIIT, při němž se cvičící rozehřeje a následně střídá etapy sprintu s pomalejším tempem. Tyto dva typy pohybu prokazatelně zpomalily zkracování telomer, u některých jedinců ho dokonce zastavily a u dalších i zvrátily tím, že se výrazně zvýšila hladina telomerázy, takže se telomery obnovily. Nic takového ale nenastalo u osob, které posilovaly s činkami a stroji (tzv. odporové cvičení). U nich ke zpomalení stárnutí buněk, tedy i tkání a celého těla, nedošlo.

„Naším hlavním objevem je to, že ve srovnání s počátkem studie a kontrolní skupinou, která necvičila vůbec, došlo pouze u dobrovolníků věnujících se vytrvalostnímu běhu a vysoce intenzivnímu tréninku k zvýšení aktivity enzymu telomerázy a prodloužení telomer, což je obojí podstatné pro stárnutí buňky, regeneraci a tedy i zdravé stárnutí,“ uvedl profesor Ulrich Lauds z Lipské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat