Přestaňte lenošit na gauči. Sport výrazně omlazuje i mozek

Chcete si zachovat duševní zdraví, mít dokonale fungující paměť a ještě vynikat v rychlosti uvažování? K tomu vám nepomohou žádné prášky, ale pohyb. Jakákoli činnost, u níž se zpotíte, prý prospívá kognitivním funkcím. A to víc, než se dosud myslelo!

Že fyzická aktivita je dobrá jen pro rýsování křivek? Co vás nemá. To, že nejste lenoch a pravidelně docházíte do fitka či s větrem o závod brázdíte běžecké stezky, ocení i váš mozek, jenž doslova mládne před očima. Tedy alespoň takový názor mají specialisté, kteří se pořádně podívali do hlavy sportovním nadšencům i vyznavačům gaučingu.

Kdo neleží, tomu to prostě myslí

Američtí vědci působící na Kolumbijské univerzitě ve spolupráci se svými kolegy z Miamské univerzity učinili významný objev, jenž dává skutečný podnět k zamyšlení. Jejich unikátní studie, která trvala téměř 40 let, s definitivní platností potvrdila, že pohyb není jen „hubnoucím nástrojem“, ale i zaručeným prostředkem, jak si zachovat duševní zdraví. Co tomuto zjištění předcházelo?

Bádání, co přineslo hodně šťavnaté ovoce

Speciálně sestavený výzkumný tým dlouhá léta monitoroval několik stovek respondentů. Experti se soustředili hlavně na to, jaké mají účastníci pokusu cvičební návyky, frekvenci tréninků, motivaci a tak dále. Zkrátka a dobře, vše se točilo zejména kolem potu a endorfinů. Dobrovolníci také jednou za určitou dobu absolvovali lékařské testy zaměřené na jejich kognitivní funkce. Při porovnání získaných dat vědci došli k hodně překvapivým závěrům.

Lenošení jako zlo? Přesně tak

Ukázalo se totiž, že jedinci, kteří se poctivě věnovali středně intenzivnímu cvičení, jako je například běh nebo plavání, vykazovali razantně menší pokles mozkových funkcí. „Sporťáci“ se mohli pochlubit lepší pamětí, rychlejším uvažováním i nezlomnou koncentrací. To samé se ale rozhodně nedalo říct o adeptech, pro které byla fyzická aktivita zcela cizím pojmem. Jejich mozek byl zhruba o deset let starší, než by měl být – tedy s ohledem na věk dotyčných. Co z toho plyne?

„Hlava aktivních lidí je z dlouhodobého hlediska vždy v lepší kondici. Domníváme se, že je to proto, že pravidelný pohyb zvyšuje průtok krve do mozku, funguje jako zprostředkovatel důležitých živin a ještě pomáhá odstraňovat nashromážděné toxiny,“ vysvětluje Clinton Wright, jeden z autorů studie, který je za velkou louží uznávaným neurologem. Odborník také dodává, že sport obecně snižuje riziko cukrovky, hypertenze i nejrůznějších zánětů, což jsou faktory negativně ovlivňující zdraví mozku. Tak kdy do toho pořádně šlápnete vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat