Vánoční hodování dává žlučníku pořádně zabrat. Jak mu dopřát oddech

Žlučník dokáže leckdy pozlobit, zvláště pak během vánočních svátků, kdy si dopřáváme spoustu jídla a pití. Jak předejít problémům? Zkusit můžete žlučníkovou dietu a dopřát tak nejen tomuto důležitému orgánu pořádný restart, který si zaslouží!

Žlučník je úzce spjatý s játry. Pokud je žlučník se žlučovody zanešený, snižuje se filtrační a sekreční schopnost jater, což může způsobovat velmi nepříjemné stavy. Na fyzické úrovni to jsou bolesti kloubů (tenisový loket, bolest kyčlí), silné bolesti hlavy, časté nadýmání nebo nevolnost po jídle. Na duchovní úrovni se jedná o vztek, zlost, hysterii, hněv, či zbrklost a puntičkářství. Budíte se v noci mezi 23. a první hodinou ranní? Pokud ano, je to jasný signál oslabeného žlučníku. Nejprve se v něm tvoří bilirubinové kameny, v horším případě může dojít k zánětu nebo žlučníkovým nádorům.

Co žlučník nemá v oblibě?

Existuje poměrně dost potravin, kterým bychom se měli vyhýbat, nebo je alespoň omezit. V první řadě jsou to tučná a smažená jídla, konzervy, uzeniny, ale i nadýmavé potraviny, jako například luštěniny. Z nápojů není třeba zmiňovat alkohol, včetně kávy a kakaa.

Žlučníku ale nedělá dobře ani špatná nálada, stres či zloba. Až tedy začnete s posilováním tohoto orgánu, nezapomínejte na svůj duševní stav, pokuste se s klidem vstřebávat názory a postoje druhých, nalezněte uvnitř sebe spokojenost.

Návod na žlučníkovou dietu

Každé ráno začněte vypitím sklenice teplé vody s vymačkanou šťávou z půlky citronu, která pomáhá s trávením a aktivuje tvorbu žluči. Jezte pětkrát denně v menších porcích. Preferujte čerstvá jídla, a pokud možno se vyhýbejte ohřívaným pokrmům. Dělejte si nejrůznější zeleninové saláty, pro žlučník je především vhodný salát polníček, ředkev, červená řepa, čekanka.

Z obilovin to je kuskus, špalda, rýže, ale i pšenice. Z luštěnin pouze bílé nebo červené fazole. Podporujte očistný proces pitím většího množství čisté vody a bylinných čajů s hořčiny, mezi které patří kopřivový čaj, čaj lapacho, pampeliška, ostropestřec mariánský. Zajít však můžete ještě dál.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat