Úzkost a deprese způsobují záněty v těle. Mohou vyvolat i rakovinu

Epidemiologové a psychologové z Pensylvánie prý mají první důkazy o tom, že úzkosti, deprese a jiné negativní emoce skutečně mohou vyvolat řadu chronických onemocnění včetně rakoviny. Tyto emoční stavy totiž souvisejí se zvýšením hladiny zánětlivých látek v těle. A pokud působí zánětlivé látky na buňky a tkáně delší dobu, mohouu vyvolat řadu vážných onemocnění včetně rakoviny.

Zánětlivé procesy v těle souvisejí s rozvojem chronických imunologických potíží jako astmatem či artritidou, ale také s chorobami srdce a cév či rakovinou.

Nemoci duše

Zastánci celostní medicíny poukazují dlouhodobě na to, že řada dnešních civilizačních chorob souvisí s psychikou, hovoří pak o onemocnění duše. A jako onemocnění duše pak vnímají také rakovinu. Jejich odpůrci ze strany mechanistického přístupu k medicíně oponují, že pro to neexistují důkazy.

Doktorka Jennifer Graham-Engeland z Pennsylvania State University ale tvrdí, že její výzkum důkazy přináší. Zjistila totiž, že u osob, které přepadne úzkost, začnou trpět depresí či jsou vzteklí ze stresu, se zvýší hladina protizánětlivých látek v těle. Pak už jen stačí, aby byl člověk v takovém stavu delší dobu a výsledkem může být závažné fyzické onemocnění.

Zastavme začarovaný kruh

Výzku přitom také prokázal, že deprese a úzkost vede ke zvýšení míry zánětů v těle, nikoli že zvýšená hladina zánětlivých látek způsobuje deprese a úzkosti.

„Doufáme, že náš výzkum donutí vědce zahrnout momentální míru stresu a emocí do výzkumu zánětů… a pomohou charakterizovat mechanismy stojící za vztahem mezi emocemi a záněty. Protože jsou emoce ovlivnitelné a měnitelné… doufáme, že další výzkum pomůže pochopit vztah mezi emocemi a záněty. Což by mohlo podpořit nové psychosociální přístupy k řešení veřejného zdraví a narušit cyklus, který vede k chronickým zánětům, postižení a nemocím,“ míní autorka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat