Vdechujte vůni pizzy dvě minuty. Zaženete tak chuť na ni

Téměř každý to zná, jak dokáže rozvibrovat žaludek a slinami zahltit ústa jediné vdechnutí libé vůně pokrmů z kuchyně či restaurace. Křupavá pizza či pečínka vyvolají hlad i v člověku, který se do té chvíle cítil sytý. V dnešním světě přebytku je pak snadné podlehnout a přejídat se, i když tělo energii nepotřebuje. Podle vědců z Floridy ale stačí vytrvat. A vdechovat intenzivní vůni více než dvě minuty. Nutkavá chuť člověka přejde.

Autoři z Floridy provedli experimentální výzkum. Různě dlouhou dobu vystavovali studenty několika vůním – jahod, jablek, sušenek, burgeru nebo pizzy – a sledovali, jaký to bude mít vliv na jejich apetit.

Hlad, nebo chuť?

Zatímco třicet vteřin je doba k vyvolání maximální chuti na daný pokrm, po dvou minutách chuť na něj prudce opadá. A platí to dokonce u burgeru a pizzy. Zdá se tak, že když člověk prochází kolem okénka s rychlým občerstvením a jeho čichové buňky olízne vůně čerstvé pizzy, měl by nasávat nozdrami aspoň dvě minuty.

Pokud i po této době bude mít stále velkou chuť na energetickou bombu plnou sacharidů a tuku, pak má skutečně spíš hlad než jen chuť.

„Podle našeho závěru by i vdechování těchto vůní z rozprašovače doma mohlo omezovat chuť na nezdravé pokrmy. Naopak krátkodobý pobyt ve vůni ovoce vyvolává chuť na něj. To by mohlo ovlivnit chování konzumentů,“ míní profesor Dipayan Biswas z University of Florida.

Vůně jako rychlá reklama

Jeho výzkum vychází z osobní zkušenosti řady lidí pracujících v kuchyni. Ti vdechují pachy jídel celý den a často pak na to, co sami vaří, nemají nejmenší chuť. A také provozovatelé kaváren a restaurací by měli dbát na dobré větrání. Když zákazník otevře dveře podniku a zahalí ho vůně pečeného koláče, dostane na něj chuť.

Ale po dvou minutách tento účinek mizí, a dobrotu si nakonec neobjedná. Nicméně vůně linoucí se z pekařství, kde člověk netráví dlouhou dobu, nakoupí a hned odchází, je dobrým vnadidlem na nové zákazníky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat