Máte citlivý žaludek? Těmto potravinám se raději vyhněte

Tučná a těžká jídla nedělají dobře každému druhému člověku. Pokud vás ale často trápí potíže s bolestí žaludku nebo špatným trávením, měli byste se vyvarovat i jiných potravin a nápojů. Možná, že právě jejich vysazením zažehnáte trávicí obtíže.

Alkohol

Alkohol přispívá ke zvyšování kyselosti žaludečních šťáv. Kromě toho také silně dehydratuje, což může mít za následek špatné trávení a dráždí žaludeční stěny. Pokud tedy míváte často potíže s bolestí žaludku nebo pálením žáhy, alkoholu byste se měli vyhnout.

Mléčné výrobky

V dnešní době není výjimkou, když lidé trpí laktózovou intolerancí. V mléce a mléčných výrobcích je vysoký obsah tuku, který způsobuje překyselení žaludku. Následkem je bolest břicha a nadýmání. Pokud máte dojem, že za vaše problémy může mléko, a přesto se bez něj neobejdete, zkuste ho nahradit sójovým nebo mandlovým mlékem, která většina lidí snáší lépe, než kravské.

Káva

Ranní šálek kávy je rituálem pro mnoho lidí. Může ale také za případné žaludeční obtíže. Tím spíš, že káva bývá mnohdy tím prvním, co do sebe člověk na začátku dne vpraví. Jenže kofein, který je v kávě obsažen, silně dráždí vaše zažívání a velice často je původcem bolesti žaludku a tvorby vředů. Zkuste ranní kávu vyměnit za sklenici vody s citronem, který srovná kyselost žaludku, najíst se a teprve potom si dopřejte šálek kávy.

Perlivé nápoje

Kromě toho, že perlivé nápoje mohou za potíže s nadýmáním, často ve svých sladkých verzích obsahují kyselinu citronovou, která je pro člověka v této formě hůře stravitelná. Následkem častého pití limonád je špatné trávení, bolest žaludku, nadměrná plynatost a mnohdy i zkažené zuby. Dejte přednost přírodním šťávám, které naředíte neperlivou vodou.

Citrusy

Pomeranče, citrony, mandarinky, grepy atd. jsou bezpochyby vitaminovou bombou a z hlediska zdravé výživy by v našem jídelníčku neměly tyto druhy ovoce chybět. Pokud vás ale trápí žaludek, je vhodnější se tomuto ovoci obloukem vyhnout. Kyseliny, na které jsou citrusové plody bohaté, mohou způsobit překyselení a reflex, což má za následek silné pálení žáhy.

Koření

Jestliže je vám po jídle těžko, zkuste se zamyslet nad tím, zda nebylo vaše jídlo příliš kořeněné. Vůbec nejhorší je přílišné používání ostrého koření s tuky. Pokud tedy máte rádi například asijskou kuchyni, asi vás zklameme. Ve většině restaurací v Čechách jsou totiž jídla opravdu silně kořeněná a extrémně mastná. Taková strava není pro citlivý žaludek vůbec vhodná.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat