Kolíbka pro dospělé. Houpací postel urychlí usínání

Houpání novorozence ve snaze rychle ho uspat není žádný vynález moderních dějin. Lidé svými kojenci a batolaty pohupují v náručí či na kolíbkách už od pravěku. Ale houpavé pohyby mohou být lékem na nespavost dospělých moderní doby. Vědci z Ženevy totiž zjistili, že kývavé pohyby lůžka nejenže pomohou dospělého rychle uspat, ale také při nich kvalitněji spí.

Vědci z Ženevské univerzity vyrobili ve své spánkové laboratoři postel, která připomínala obří kolébku. Ne tvarem, ale jemnými houpavými pohyby lůžka. Dospělí, kteří na ní jako pokusné osoby spali, usínali mnohem rychleji a spali tvrdším spánkem než na lůžku bez pohybů.

„Houpavé pohyby vedly především k delšímu období, které mozek trávil ve velmi pomalých vlnách. To je ten nejhlubší spánek, který je velmi podstatný pro zotavení těla a správné funkce paměti. Takže čím déle v této fázi člověk setrvá, tím více je odpočatý a čilejší následující den,“ tvrdí autoři z Ženevy.

Není přitom jasné, zda by byl účinek ale stejný i při dlouhodobém spánku na takovém lůžku.

„A houpací síť by zřejmě také nebyla tak účinná, ačkoli lidé často uvádějí, že při houpání v ní zažívají hluboký pocit uvolnění,“ tvrdí jeden z autorů doktor Laurence Bayer.

V říši snů snadno a rychle

Že zrovna nemáte po ruce houpací síť, abyste pomohli přivolat spánek, a tak by se vám hodily nějaké snáze proveditelné rady, jak se rychle propadnout do říše snů? Zkuste některé z těch následujících!

Spousta z nás podceňuje zatemnění v ložnici. Raději investujeme do designových a na pohled hezkých závěsů, jež sice vypadají dokonale, ale před světlem nás příliš neuchrání. Zkuste se v obchodě porozhlédnout po závěsech, které skutečně světlo nepropouštějí. Nebojte, nemusí se vždy jednat o tmavé a těžké látky. Spousta výrobců nabízí speciální závěsy, jež jsou elegantní, ale dokonale místnost zastíní.

Že není nic méně přitažlivého, než se vypravit do postele s teplými ponožkami na nohou? No a co! Podle americké National Sleep Foundation mohou ponožky fungovat jako hřejivý prášek na spaní. Když je nám teplo na nohy, lépe naše tělo relaxuje a vyšle mozku signál, že je čas jít spát. Že na nohou při spaní ponožky prostě nesnesete? Zkuste alespoň chodidla pečlivě obalit dekou. Nebo sáhněte po staré dobré ohřívací lahvi…

Nemusíte být zrovna fanouškem aromaterapie, abyste mohli využít účinky esenciálních olejů při usínání. Například levandulový olej nakapaný na kapesník, který položíte večer na polštář, zajistí rychlý výlet do říše snů. Ostatně v obchodech najdete i speciální směsi ve spreji, které usnadní usínání. Tak proč je nevyužít!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat