Nebezpečné mýty kolem antibiotik

Odolnost vůči všem známým antibiotikům mají bakterie díky genu blaNDM-1. Ten byl poprvé identifikován v roce 2008 v Indii. Kvůli tomu, že si ho však bakterie umějí předávat, začal se šířit světem a působí vážné potíže zvláště u pacientů po chirurgickém zákroku ležících v nemocnici. Jenže gen se šíří napříč planetou a vědci ho teď objevili v půdě Arktidy.

Tamní půdní bakterie byly pozitivní na gen blaNDM-1. Jak se tam dostal, není jasné. Je možné, že ho tam přenesli ptáci svými výkaly či turisté. Ale zajímavé je, že gen do sebe velmi rychle inkorporovaly půdní bakterie, z nichž se teď stávají super bakterie, které nezničí žádné antibiotikum.

Molekulární biologové z Newcastle University prokázali přítomnost genu blaNDM-1 u půdních bakterií na Špicberkách daleko za polárním kruhem.

„Polární oblasti jsou mezi posledními nejméně zkaženými ekosystémy Země… Průnik těchto rezistentních bakterií do oblastí jako je Arktida posiluje představu, jak rychlé a dalekosáhlé je šíření těchto rezistentních bakterií, a potvrzuje to také tvrzení, že řešení rezistence bakterií vůči antibiotikům musí být vnímáno globálně a nikoli jako lokální záležitost,“ míní profesor David Graham z Newcastle University.

Nebezpečné mýty

Odolnost bakterií vůči antibiotikům podporuje také fakt, že je mnozí lidí po svých lékařích požadují předepsat, ačkoli k tomu není jasný medicínský důvod, a že lékaři často tomuto nátlaku podlehnou. Například na chřipku jsou tyto léky zbytečné. Zabírají totiž proti bakteriím, nikoli virům, které chřipku způsobují. A s jakými dalšími mýty se lékaři setkávají?

Slyšeli jste o tom, že antibiotika vás vyléčí a ještě podpoří vaši obranyschopnost? Ano, bylo to by to pěkné, ale takhle to úplně není. Zázrak v krabičce různými mechanismy pomáhá tělu, aby se vyrovnalo s infekcí. Na stranu druhou ale porušuje střevní mikroflóru, která je pro imunitní systém klíčová. Proto se vždy při užívání antibiotik doporučuje konzumace vitaminů i probiotik, jež ve střevech obnovují správné prostředí.

A co přesvědčení, že když je vám lépe, už můžete léčbu přerušit? Ukončení léčby antibiotiky z vlastní vůle jen proto, že se vám ulevilo, není dobrý nápad. Toto rozhodnutí by měl učinit pouze váš lékař. Pokud s nimi „seknete“ dříve, vynecháte dávku nebo mezi dvěma „příděly“ vznikne příliš dlouhá časová prodleva, ztrácí se jejich účinnost. Tím samozřejmě hrozí, že svou nemoc nedoléčíte a ona se vám brzy vrátí jako bumerang.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat