Co se stane v těle, když budou muži cvičit až večer

Mnozí lidé mají čas na cvičení jen pozdě odpoledne či navečer po práci. Jenže se sportu vyhýbají v domnění, že večerní pohyb je příliš rozproudí a budou mít problém usnout. Vědci z Austrálie zjistili, že u mužů to neplatí. Půlhodina intenzivního cvičení večer jim prospívá a neprodlužuje dobu usínání. Naopak má pozitivní vliv na hladinu hladového hormonu ghrelinu, která se následující den výrazně snižuje.

Jinými slovy, muži, kteří večer cvičí, normálně usínají a spí, ale následující den je jejich apetit slabší a snědí méně kalorií. Takže když večer opět nadbytečnou energii spálí, udržují si tím normální hmotnost a zdravou kondici.

„V budoucnosti hodláme stejný výzkum provést u žen, abychom zjistili, zda jsou reakce spánku a apetitu na večerní cvičení závislé na pohlaví,“ uvedla doktorka Penelope Larsen z Charles Sturt University v Austrálii.

Ženy mají jiný metabolismus a fyziologické reakce, takže je možné, že u nich nebude mít večerní cvičení tak blahodárné účinky jako u mužů.

Nápad na večerní cvičení? Zkuste tanec

Ať už se prokáže, že večerní sport ženám také prospívá, nebo ne, jedno je jisté. Nějaký ten pohyb navíc by se do života většiny z nás opravdu hodil. Že nemáte zrovna čas (a mnohdy ani chuť) trávit hodiny v posilovnách? No a co! Pusťte si doma něco rytmického a oddejte se tanci! Důvodů je hned několik.

Rádi byste ještě do opravdového jara shodili nějaké to kilo? Do své vysněné postavy se můžete protančit, a to doslova. Jedna hodina tohoto „sportu“, ideálně tedy bez přestávky, vás může připravit až o 500 kilokalorií. Množství pochopitelně záleží na tom, s jakou vervou se do „trsání“ opřete. Každopádně jisté je, že vliv tancovačky na tělesné křivky je totožný s prováděním aerobiku, takže posiluje i svaly, o kterých ani nevíte, že je máte.

Navíc již několik nezávislých studií poukázalo na to, že „trdlování“ a poslech hudby významně snižuje pravděpodobnost budoucí demence. Rovněž prý také tlumí stres, navozuje dobrou náladu a funguje jako mentální cvičení posilující paměť i soustředění.

Aby výhod „křepčení“ do rytmu libozvučných tónů náhodou nebylo málo, tato aktivita pomáhá předcházet i osteoporóze. Zejména ženy po menopauze jsou k ní náchylné, neboť v tomto životním období dochází k poklesu hormonu estrogenu, což zpomaluje vstřebávání vápníku do kostí. Díky tomu, že tanec jakožto nenáročný „sport“, udržuje i lubrikované klouby, omezuje také vývoj zánětlivé artritidy. Alespoň takový je názor vědců!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat