Jídelníček bohatý na vlákninu snižuje riziko rakoviny jater

Strava bohatá na vlákninu z celozrnných obilovin a luštěnin je prevencí rakoviny jater. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity, podle nichž konzumace různých semen a celozrnných výrobků či luštěnin souvisí s nižším rizikem rakoviny jater. Mezi osobami, které nekonzumují tyto potraviny vůbec, onemocní rakovinou jater o čtyřicet procent více jedinců než mezi osobami, které konzumují nejvíce nerozpustné vlákniny.

Vyplývá to ze sledování 120 tisíc mužů a žen po dobu čtyřiadvaceti let. Platí přitom, že ochranný účinek má pouze konzumace nerozpustné vlákniny z obrub, slupek různých semen a zrnin a luštěnin. Nikoli z ovoce a zeleniny, která obsahuje více vlákniny rozpustné.

„Zvýšený příjem celozrnných obilovin, cereální vlákniny a otrub může snižovat riziko rakoviny jater u dospělých osob,“ tvrdí doktor Xuehong Zhang z Harvardovy univerzity.

Obilka se skládá ze slupky, klíčku a endospermu. Klíček je velmi bohatý na cenné živiny a bioaktivní látky. Slupka se obrušuje a vznikají tak otruby, zatímco bílá mouka se vyrábí jen z endospermu. Ten je bohatý na škroby, ale obsahuje už jen velmi málo jiných esenciálních látek. A jeho konzumace souvisí s prudkým zvýšením hladiny krevní glukózy.

„Konzumace celozrnných obilovin a vlákniny, hlavně cereální vlákniny, snižuje také riziko diabetu typu 2, obezitu a nealkoholové ztučnění jater,“ tvrdí doktor Zhang.

Je čas na detox?

Játra patří k nejdůležitějším a také nejzatěžovanějším orgánům našeho těla. I proto bychom jim čas od času měli dopřát oddech a naordinovat jim očistnou kúru plnou zdravých potravin, minima alkoholu (ideálně žádný) a vhodných bylinek (u jater nešlápnete vedle s ostropestřcem mariánským). Nejste si jistí, že takový detox vaše játra opravdu potřebují? Následujícími znameními vám tento důležitý orgán dává na vědomí, že nutně potřebuje očistu.

Nahromaděné toxiny, které „uvízly“ v játrech jako rukojmí, mají prsty v mnoha věcech. Jejich „řádění“ se zpravidla projevuje i chronickou únavou a bolestmi svalů. Vidíte – v lidském těle prostě všechno souvisí se vším, takže když nejsou v pohodě játra, nejste ani vy.

Pokud „zanesená“ játra selhávají, odnese to také vizáž. A možná, že mezi prvními! Dochází totiž k hormonální nerovnováze, která se projevuje právě výskytem nechtěných pupínků a dalších rudých „ozdob“, jež vás dohánějí k šílenství.

Nevolnost a pálení žáhy? Obvyklý a častý problém dnešní generace. Jenže obyčejná banalita, nad kterou lze jen mávnou rukou, to rozhodně není. Potíže se zažíváním trvající delší dobu jsou pro člověka nejen nebezpečné, ale ve většině případů indikují i jaterní potíže.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat