Hormonální nerovnováha. Zažeňte ji jógou prstů

Víte, jaké fyzické a psychické problémy působí hormonální nerovnováha v životě žen i mužů? Bojujte proti ní nejen vhodným jídelníčkem, ale i jógou prstů! Poradíme vám, jak na to.

Hladina hormonů může kolísat na základě různých vlivů. Bývá to například zvýšené množství soli nebo cukru v těle, které mají vliv na to, jakým způsobem se nerovnováha projevuje ve fyzické nebo psychické rovině. V této době začne tělo vysílat varovné signály, ke kterým patří například vypadávání vlasů, návaly horka či nadměrné pocení. Pokud tuto řeč těla dokážeme vnímat a uvědomit si příčinu, je možné těmto zdravotním potížím úspěšně odolávat pomocí bylinných přípravků nebo aromaterapie. Vhodná je i tak zvaná jóga prstů!

Jídelníček čistě pro ženy

Jedním z důležitých ženských hormonů je progesteron. Obecně se předpokládá, že jeho hladina klesá během dnů, které těsně předcházejí menstruaci. Hlavním faktorem je zadržování vody v těle, které ovlivňuje každou tělesnou buňku. Proto se mohou projevovat potíže různého druhu od váhového přírůstku až po bolesti hlavy, únavu, napětí, ztrátu koncentrace a podráždění. Než začnete užívat léky na uklidnění, na které může vzniknout závislost, vyzkoušejte uklidňující účinky některých bylinek, a to buď ve formě čajů, nebo éterických olejů. Nejvíce používané jsou fenykl, šalvěj, heřmánek, pupalka dvouletá či kopřiva.

S hormonální nerovnováhou bývá spojeno ještě další období v životě ženy. Je to klimakterium neboli přechod. Projevy poklesu estrogenu v těle bývají podobné jako při PMS. Zde lze doporučit potraviny bohaté na fytoestrogeny, jako jsou jablka, brambory, česnek, zelené fazolky. Také konzumace červené řepy dokáže povzbudit organismus a doplnit důležité vitaminy a minerály. A jak to chodí u druhého pohlaví?

Mužské hormony

Mužům se období přechodu také zcela nevyhýbá z důvodu nedostatku mužského hormonu testosteronu. Projevuje se vyčerpaností, poruchami spánku, podrážděností nebo depresemi. Lze doporučit řešení přírodní cestou a změnou jídelníčku. Jedná se o zvýšenou spotřebu obilovin, luštěnin, drůbežího a rybího masa.

Jóga prstů

Zcela jednoduchá a časově nenáročná je technika s názvem jóga prstů, která je účinná pro obě skupiny. Stiskem příslušných akupresurních bodů, majících vliv na hormony a jejich produkci, se dosahuje příznivých výsledků. Níže uvedená technika usnadňuje problémy v dospívání, při klimakteriu nebo při menstruaci. Vyzkoušejte tuto pozici.

Roztáhněte prsty obou rukou, prostředníčky s prsteníčky jsou u sebe. Obě ruce vzájemně spojte tak, že se ukazováček pravé ruky dotýká svým koncem ukazováčku ruky levé a palec levé ruky malíčku ruky pravé. Prostředníček a prsteníček pravé ruky se zlehka dotýkají levé ruky. Účinek lze podpořit aromaterapií, zejména vůní vanilky, dále muzikoterapií a vhodnými dechovými cviky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat