Březen je měsícem prevence. Chraňte sebe, své děti i mazlíčky

Příroda se na jaře budí ze zimního spánku a společně s ní také škodliví paraziti či nejrůznější viry a bakterie. Než však zaútočí v plné síle, můžeme sebe i své mazlíčky ochránit před nebezpečnými chorobami, které přenášejí. Proti čemu je dobré se nechat na jaře naočkovat?

Encefalitida

Výskyt klíšťat, které jsou nakažené touto nemocí, se na území naší republiky rok od roku zvyšuje. Proto zájem o vakcíny proti klíšťové encefalitidě každým rokem stoupá. Evropští výrobci s tím naštěstí počítají, a proto vývoj a dodávku těchto vakcín neustále zvyšují. Období od března do května je nejvhodnější dobou pro očkování či přeočkování.

Žloutenka

Očkování proti žloutence je v jarních měsících vhodné zejména u dětí. Budou tak chráněné už v létě, kdy často odjíždějí na tábory a pobytové zájezdy, kde jsou kvůli velkému kolektivu vystaveny vyššímu riziku nákazy. Otálet s vakcinací by ale neměli ani dospělí. Zejména v jarních měsících nabízejí zdravotní pojišťovny akce a slevy, díky kterým můžete za očkování výrazně ušetřit.

Alergie

V tomto případě se nejedná o klasické očkování, ve skutečnosti jde o tzv. alergenovou imunoterapii, kdy se pacientovi do těla injekčně vpravuje přesně ten alergen, který u něj vyvolává reakci. Tělo si na tuto látku postupně navyká a projevy alergie se snižují nebo zcela ustupují.

Plané neštovice

I když rodiče nechávají své děti očkovat v období prázdnin, po kterých se chystají k nástupu do školky, je vhodné vakcínu aplikovat již na jaře, aby dítě bylo chráněno už v období léta. Nakazit se totiž nemusí jen ve školce, ale i na veřejných koupalištích, v hernách apod. Trávit léto zavření v horkém bytě, se svědivou vyrážkou a nemožností se osprchovat, skutečně není lákavé. Očkování, i při případné nákaze, průběh nemoci alespoň zmírní.

Domácí mazlíčci

Zapomínat byste neměli ani na jarní očkování proti vzteklině, už jen proto, že je povinné. Většina obcí dokonce pořádá hromadnou vakcinaci, kdy stačí jen s pejskem dorazit na smluvené místo a zde vám ho naočkují. V případě, že se akce nemůžete zúčastnit nebo ji vaše obec nepořádá, neotálejte s návštěvou veterináře.

V jarním období je také vhodné doplnit či vyměnit prostředky proti parazitům a připravit tak domácího mazlíčka na nadcházející sezonu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat