Nejvyšší čas vybírat dovolenou. Proč by ta letošní měla být u moře?

Potřebujete restart unavené psychiky? Rádi byste shodili ta nadbytečná kila? Pak vám doporučujeme své plány na léto směřovat k mořskému pobřeží. Takový zájezd vám dokonce posílí imunitu!

Léto už je zase o něco blíž. To znamená, že otázka dovolené začíná být hodně aktuální! Také přemýšlíte nad tím, jak, kde a s kým pracovní volno strávíte? Odborníci pro vás mají pár zajímavých informací, které vám možná pomohou tohle cestovatelské dilema rozlousknout. Proč byste podle nich měli vyrazit k moři?

Slunce jako prevence nemocí? Přesně tak!

Tak samozřejmě, že v prázdninových destinacích není o hřejivé sluneční paprsky nouze. Přestože je mnozí mají spojené výhradně s opalováním, fungují hlavně jako nevyčerpatelný zdroj vitaminu D. Americký průzkum zrealizovaný Harvardovou univerzitou prokázal, že nedostatek tohoto vitaminu zvyšuje riziko osteoporózy, kardiovaskulárních chorob, vysokého krevního tlaku i depresí. Chybějící „déčko“ v těle rovněž nahrává astmatu, artritidě, roztroušené skleróze, diabetu a kožním infekčním onemocněním. Tedy alespoň dle názoru tamních expertů, kteří pobyt v „teplých krajích“ vnímají jako prevenci mnoha zdravotních komplikací.

Restart mysli, jemuž se nic nevyrovná

Celý rok pracujete „od nevidím do nevidím“? To se neobejde bez stresu, spánkové deprivace a pekelné fyzické i psychické únavy. Pokud vám mluvíme z duše, o důvod víc, proč omrknout nabídky zájezdů k oceánu. Jen máloco má na mozek tak blahodárný a regenerační vliv, jako právě písek v kombinaci se slanou vodou. Tak by se ve stručnosti dal citovat závěr studie publikované v časopise Journal of Environmental Psychology.

„Všechno je to v hlavě. Lidský mozek okamžitě změní způsob, jakým reaguje na životní prostředí. Proto se cítíte uvolnění, šťastní a nabití novou energií, jakmile vstoupíte na pláž a nasajete do plic svěží mořský vánek. Tento efekt se nazývá modrým prostorem,“ vysvětluje psycholog J. Aaron Hipp z americké Washingtonské univerzity, který se na studii podílel. Specialista zároveň dodává, že pocit uvolněné mysli může přetrvávat i několik týdnů po návratu do běžné reality. Jakou další výhodu vám žhavé letovisko nabízí?

Zeštíhlující cvičení, které vás bude bavit

Co může být příjemnějšího než večerní procházky po pláži při západu slunce? Vězte, že touhle romantikou se dají pořádně „prohnat“ i tukové zásoby. Poznatky výzkumu, o nichž informuje magazín Journal of Experimental Biology, sdělují, že chůze po písku vyžaduje třikrát více energie – tedy oproti stabilnímu povrchu. A to značně urychluje spalování kalorií. Výhod tu je ale víc. Náročnější špacír efektivněji posiluje i lýtkové svaly, a pokud si navíc zujete boty, perfektně vám odstraní odumřelé kožní buňky z chodidel a pat. To jen pro kompletní výčet pozitiv. Jaké je teď vaše stanovisko ohledně letní dovolené?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat