Přesčasy a nerudný šéf: Pracovní stres se podepisuje na váze

Zhubnete, když se budete v práci den co den nervovat? Možná, že patříte k výjimkám, ale většinou to funguje spíš obráceně. Nová studie potvrzuje, že stres v zaměstnání negativně ovlivňuje tělesnou hmotnost žen!

Český statistický úřad (ČSÚ) hlásí, že 2,5 milionu Čechů v práci strádá. Podle dat tohoto úřadu je nejvýznamnějším rizikovým faktorem hlavně stres a přepracování. Lidé si stěžují na zhoršení duševního zdraví, a to hlavně v profesích s vysokým podílem organizační, tvůrčí a řídící činnosti. Pod tlakem jsou přitom nejčastěji lidé mezi 35 a 50 lety. Patříte k nim? Práce vás děsí a nemůžete spát? Pak k tomu připočtěte ještě faldy navíc!

Ke snídani ovoce a celozrnné pečivo, na svačinu jogurt, oběd vyvážený a nízkokalorický? Ani tak si štíhlé křivky nemusíte zaručit. Účinky stresu spojeného se zaměstnáním souvisí s výrazným zvýšením přírůstku hmotnosti u žen, na což přišli švédští vědci, jejichž studii uveřejnil Mezinárodní archiv pracovního a environmentálního zdraví. Buďte v pozoru, nebo se nevejdete do plavek!

Uzávěrky, přesčasy, nerudný nadřízený

Tým z univerzity v Göteborgu sledoval téměř 3900 mužů a žen po dobu dlouhých 20 let. Vyšetřovatelé s účastníky výzkumu pravidelně hovořili o psychologickém tlaku na pracovišti. Ptali se, jak se cítí, zda dobře spí, jaké mají vztahy v rodině a podobně. Zároveň se dobrovolníci vždy po určitém čase zúčastnili fyzických testů. I díky tomu se prokázalo, že stres a nátlak na pracovišti i s vaší figurou pěkně mává.

Podle vědců pracovní stres hůře zvládají hlavně ženy. Většina z nich totiž již po několika měsících v náročném zaměstnání zvyšuje svoji tělesnou hmotnost o 10 procent. Ještě delší vystavení vysokým požadavkům však znamená plus 20 procent váhy. Úroveň vzdělání žen, kvalita jejich stravy nebo jiné faktory životního stylu nepřispívaly k souvislostem mezi stresem v práci a přírůstkem hmotnosti, napsali výzkumní pracovníci.

Je tedy jedno, jestli celé dny jíte pouze pestrou stravu a pijete hodně vody, nebo se naopak udržujete v chodu koblihami a sušenkami. V případě, že v zaměstnání trpíte, pravděpodobně vás nějaký ten faldík v problematických partiích nemine. Popřemýšlíte nad změnou zaměstnání?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat