Efektivní boj s jarními alergiemi

Jaro je po zimě sice krásným obdobím, nicméně spolu se změnou počasí přichází kýchání a výtok z nosu. Nežádoucí příznaky spojené se sezonními alergiemi, jako jsou vodnaté a svědivé oč či kašel, jsou důvodem pro preventivní opatření. Co udělat hned zpočátku?

Pokud i vy pociťujete nutkání zoufale navštívit lékárnu, ještě zadržte. Na antihistaminika je čas vždycky! Nejprve se za úlevou od alergie zkuste vydat přírodní cestou.

Sledujte denní pylové zpravodajství

Jestli prognóza odhalí, že je koncentrace pylu vysoká, vezměte si svůj lék na alergii dříve, než začnou obvyklé příznaky. Zavřete všechna okna a dveře a vyhněte se jakékoli venkovní aktivitě během ranních hodin, kdy jsou hladiny pylu nejvyšší.

Vyvarujte se alergických spouštěčů

Pokud nevíte, jaké spouštěče vám nedělají dobře, začněte u toho nejběžnějšího. Pyl je jedním z hlavních viníků sezonních alergií. Jemu se dá vyhnout tak, že v suchých a větrných dnech zůstanete co nejvíce doma. Po příchodu z práce sundejte veškeré oblečení, které jste nosili venku, a ideálně se také osprchujte. Tím se zbavíte pylu, který jste nahromadili během dne.

Nezapomeňte, že alergeny ulpívají i na ručnících, proto je pravidelně perte a popřípadě ještě dávejte do sušičky na prádlo s programem pro alergiky. Pokud bude nejhůř, použijte roušku nebo masku proti prachu. Tu hodinu, za kterou si například nakoupíte, se s ní přežít dá. A co dalšího můžete udělat?

Udržujte suchý vzduch

Doma i v autě používejte klimatizaci a ujistěte se, že filtry na klimatizačních jednotkách jsou čisté. Vzduch v bytě pravidelně vysoušejte. Pro vysvětlení, vzduch s velmi vysokou vlhkostí (dlouhodobě nad 60 %) lidskému organismu škodí. Vlhkost se usazuje na zdech, v tapetách, kobercích, matracích a čalouněném nábytku, kde vytváří podmínky pro množení plísní a roztočů. Obojí je zdrojem silných alergenů.

Vyplachujte nosní dutiny

Vzhledem k tomu, že se alergické reakce obvykle objevují v nosních průchodech, vyplachujte nosní cesty fyziologickým roztokem. Nosní irigace představuje rychlý a účinný způsob, jak zmírnit ucpání nosu, protože se zbavíte hlenu a jiných alergenů.

Zvažte použití přírodních léků

Existuje řada alternativních léčiv, které mírní příznaky sezonních alergických symptomů. V této souvislosti se hovoří například o sladkovodní sinici spirulině či akupunktuře.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat