Fit a sportující lidé jsou šťastnější než bohatí

Penězi si prý štěstí koupit nelze. Vyběhat si štěstí ale člověk může. Nikoli však běháním po úřadech, nýbrž pravidelným sportováním. Vědci z Oxfordské a Yaleovy univerzity prokázali, že jedinci, kteří pravidelně sportují a jsou fit, byť nepatří mezi bohatou sociální vrstvu, jsou šťastnější než ti, kteří mají solidně naditou peněženku, ale nejsou zrovna v nejlepší fyzické kondici.

Studii publikoval prestižní lékařský magazín Lancet. Autoři v ní zhodnocují zdravotní stav 1,2 milionu Američanů a vztahují data k tomu, jak jsou aktivně sportovní a jaké je jejich socioekonomické postavení.

Lze si štěstí koupit?

Psychické zdraví a pocity štěstí souvisejí silně s pohybovou aktivitou, ale jen slabě se socioekonomickým postavením. Jinými slovy, když člověk sportuje a jeho fyzická kondice je perfektní, je velmi pravděpodobně šťastný a psychicky zdravý.

Tento vztah ale platí jen velmi slabě se socioekonomickým postavením. Jinými slovy, peníze přinášejí štěstí až tehdy, když jich člověk má skutečně hodně.

Pozor na extrémy

Samozřejmě člověk může být bohatý a fyzicky fit. Což je zřejmě ideální nastavení, protože nedostatek financí představuje zdroj stresu, jemuž musí člověk čelit.

Ale i sportu platí, že se nic nemá přehánět. Jedinci, kteří se věnují sportu v extrémní míře – více než tři hodiny denně – jsou sice nejzdatnější, ale podle studie jsou na tom psychicky hůř, než jedinci ze všech ostatních skupin. Nadměrná fyzická zátěž totiž představuje stres pro celé tělo včetně psychiky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat