Krev, plazma, kostní dřeň… Co všechno může člověk darovat?

Mnoho lidí daruje krev, plazmu či jiné části svého těla, protože jednoduše chtějí pomoci těm, kteří by je mohli potřebovat. Dárcovství je ale často spojeno s finanční odměnou, která je mnohdy lákavější než samotná vidina pomoci nemocnému. Co všechno kromě zmíněné krve nebo plazmy můžete darovat, co to obnáší, komu to pomůže a kolik za to dostanete?

Kostní dřeň

Darováním kostní dřeně můžete zachránit pacienty s vážnými poruchami krve, leukemií a dalšími zhoubnými nádory. Zaregistrovat se k dárcovství může každý zdravý člověk od 18 do 35 let.

Dárci je nejdříve odebrán krevní vzorek, který je porovnán se znaky pacientů. V případě, že se s nikým ze seznamu vzorek aktuálně neshoduje, zůstáváte  zapsáni v registru a o vlastní odběr budete požádáni teprve, až bude váš vzorek shodný s některým z pacientů.

Kostní dřeň se odebírá pod narkózou z pánevních kostí, a přestože jste jistě slyšeli opak, zákrok nebolí. I tak je po něm doporučeno pár dní odpočinku.

V rámci termínu odběru má dárce nárok na čtyři dny placeného pracovního volna a z daní si pak můžete odečíst 20 000 Kč jako poskytnutý dar pro zdravotnické účely.

Pupečníková krev

Pupečníková krev obsahuje kmenové buňky, s jejichž pomocí se nejčastěji léčí leukemie nebo poruchy krvetvorby. Využívá se jako jedna z posledních možností při neshodě s dárci kostní dřeně.

Pupečníkovou krev mohou matky darovat při porodu. Odběr trvá jen okamžik a rodička nic necítí. Je možné si nechat pupečníkovou krev uskladnit pro případnou potřebu vlastního dítěte. V takovém případě si za odběr zaplatíte částku kolem 20 tisíc. Za uložení krve na 30 let přidáte pak ještě dalších 35 000 korun. Pokud pupečníkovou krev darujete, samozřejmě neplatíte nic, vám za krev ale také nikdo nic nedá.

Vajíčka a sperma

Darování vajíček či spermií je dnes poměrně rozšířenou metodou, jak pomoci neplodným párům k vytouženému dítěti. Oběma odběrům předchází samozřejmě důkladné vyšetření dárce. Teprve poté se přistupuje k odebrání spermií či vajíček.

Zatímco v případě spermií je odběr veskrze snadný a prováděn svépomocí, darování vajíček předchází několik týdnů příprav, výpočtů a synchronizace cyklů dárkyně a příjemkyně. Před darováním je nutné dodržovat stimulační plán, který spočívá v pravidelném podávání hormonálních injekcí, nejčastěji do břicha či stehen. Za darování vajíček vám náleží kompenzace od 15 000 do 25 000 korun. Výše kompenzace se na každé klinice liší. Za spermie dostanete zhruba 1000 korun.

Mateřské mléko

Darovat lze i mateřské mléko. V České republice je již několik odběrných bank, do které maminky přinášejí odstříkané a zamrazené mléko, kde jim za něj náleží odměna ve výši několika set korun za litr.

Exkrementy

Ne, nespletli jsme se. Ačkoli u nás tato metoda léčby není příliš rozšířená, v Americe prahnou po dárcích výměšků, kterých se jim zdaleka nedostává tolik, kolik by bylo potřeba. Pomocí fekálního štěpu lze totiž ve velmi krátkém časovém horizontu pomoci lidem s oslabenou střevní mikroflórou a špatnou imunitou. Americké laboratoře nabízí za kvalitní vzorky od 40 do 350 dolarů. Přesto se jim dárci nehrnou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat