Vejce v jídelníčku chrání před poškozením žluté skvrny a slepotou

S věkem související poškození sítnice v nejostřejším místě vidění – žluté skvrně – souvisí s nedostatečným přísunem karotenových barviv. Lutein a zeaxantin jsou bohatě zastoupeny v listové zelenině a také žlutooranžových částech ovoce a zeleniny. Velmi bohatým a rychle se do krve vstřebávajícím zdrojem luteinu a zeaxantinu jsou také vaječné žloutky. Právě konzumace kvalitních vajíček – ideálně od slepic chovaných venku – může být prevencí poškození žluté skvrny v sítnici. Prokázali to vědci z Austrálie.

Slepice, které dostávají zelené krmení, tvoří ve žloutcích vysokou koncentraci luteinu a zeaxantinu. Ten je navíc vázaný ve žloutku s tukem, což je významné, protože tyto vitaminy se rozpouštějí v tucích. Pokud člověk jí syrovou mrkev bez tuku, vstřebá se z ní do krve málo karotenu. Zato ze žloutků vysoké koncentrace, které pak chrání sítnici před poškozením.

Vědci z Austrálie sledovali 3,6 tisíce osob během patnácti let a zkoumali vývoj zdraví jejich očí. Pak ho vztáhli k tomu, kolik vajíček sledované osoby snědly. Analýza prokázala, že konzumace dvou až čtyř vajec týdně snížila riziko rozvoje makulární degenerace o padesát procent.

Zásobárna vitaminů

Dalším z důležitých důvodů, proč bychom měli jíst vejce klidně každý den, je jejich vysoký obsah vitaminů a minerálů. Obsahují například vitamin A, který je důležitý pro naše oči a pokožku. Dále vitamin B, ten podporuje správnou funkci nervového systému, kam spadá i správné fungování mozku a paměť. Působí i jako antioxidant, jež tělo zbavuje nežádoucích látek. Vitaminy E a D zase zajišťují vstřebávání vápníku a správný růst kostí. Pokud se podíváme na obsah minerálů, celá vejce se mohou pochlubit fosforem, selenem, vápníkem a zinkem.

Vejce navíc obsahují bílkoviny, které jsou pro naše tělo vhodnější než třeba proteiny z masa. Najdete je převážně v bílku. Vaječný protein je velmi dobře stravitelný a cenit bychom si ho měli i pro jeho obsah esenciálních aminokyselin. Zajímavé také je, že během různých úprav v kuchyni se nutriční hodnota vajíček mění, avšak podíl proteinů zůstává vždy stejný.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat