Kofein z kávy není pro srdce riziko. Ale jen do šesti šálků denně

Lidé, kteří si dopřejí do šesti šálků kávy denně, se nemusejí obávat o zdraví svého srdce. Kardiologové z několika pracovišť světa varují před nadměrným příjmem kofeinu, protože může zvyšovat riziko úmrtí na následky náhlého srdečního selhání. Ale podle australské studie je konzumace do šesti šálků kávy denně pro srdce bezpečná a představuje minimální absolutní riziko.

Vědci z Austrálie se zaměřili jednak na účinky kofeinu na srdce, ale také sledovali, jak se lidé liší ve schopnosti metabolizovat kofein.

Kolik je tak akorát?

Majitelé genu CYP1A2 dokážou kofein metabolizovat čtyřikrát rychleji, ale ani jim konzumace v množství vyšším než šest šálků denně neprospívala. Ovšem většina lidí vypije denně jen tři až čtyři šálky kávy.

„V množství, které většina lidí běžně konzumuje, nemá kofein negativní vliv na srdce, zřejmě proto, že většina lidí kofein automaticky vylučuje. Citliví lidé, kterým po kávě buší srdce, většinou sami konzumaci přirozeně omezují. A ti, kterým kofein nepůsobí žádné změny, jsou vůči němu zřejmě imunní,“ míní kardiolog Chris Labos z McGillovy Univerzity v Kanadě.

Nástrahy číhají jinde

Podle něj také daleko víc než káva samotná škodí cukr a mléko, které si lidé do kávy přidávají. A daleko více je potřeba obávat se o zdraví srdce kvůli nezdravému jídelníčku a nedostatku pohybu.

„Velkou námitkou je všechna ta smetana a cukr a příchutě, které si do kávy přidáváme, obsahují velké množství kalorií, které tělo nepotřebuje a které zdraví srdce škodí nejvíce,“ dodává doktor Labos.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat