Semínka z melounu upravují rozhozené trávení

Většina lidí tyto malé černé pecičky z melounu plive nebo je ručně odstraňuje. Chyba! Pyšní se mnoha benefity, jako je regulace tlaku, snížení rizika rakoviny, zlepšení kognitivní funkce nebo omezení parodontózy i zánětů dásní. To a mnohem více nabízejí semínka uvnitř melounu, kterých se možná zbavujete!

Venkovní teploty připomínají léto, takže na pultech obchodů se opět začínají objevovat melouny. Ačkoli je většina lidí řadí mezi ovoce, jde o druh plodové zeleniny, jejíž název pochází z řečtiny, přičemž by se dal volně přeložit jako „zralé jablko“. Také si na této šťavnaté dobrotě rádi pochutnáte? Dobře děláte. Musíme se však zeptat na zásadní otázku. Co děláte se semínky uvnitř červené dužiny? Pokud je bez rozmyslu vyhazujete do odpadkového koše, zbytečně se připravujete o zajímavé účinky pro své zdraví. Které konkrétně?

Regulace krevního tlaku. Nepřijde vhod?

Vysoký krevní tlak je problémovým onemocněním, které dle statistik postihuje zhruba 20 % světové populace. A to rozhodně není málo! Za varovné signály této patálie se obecně považují časté bolesti hlavy, závratě, permanentní únava, pocit tlaku na spáncích nebo krvácení z nosu. Zní vám něco z toho povědomě? O důvod víc, proč zmíněné poklady konzumovat častěji. V jejich nutričním složení se totiž mimo jiné vyskytuje také sloučenina zvaná cucurbocitrin, která vyniká svými vasodilatačními schopnostmi. To znamená, že rozšiřuje krevní kapiláry, díky čemuž je lékem na arteriální hypertenzi.

Dobrá nálada a vyřešené potíže s trávením

Mezi klíčové minerály obsažené v uvedené potravině patří i hořčík. A rozhodně se nejedná o žádné zanedbatelné množství! Sluší se připomenout, že tato živina je nezbytná pro správnou funkci více než 200 enzymů, zatímco má velký vliv na kondici cév, svalů, kostí a zubů. Ovlivňuje však i hladinu cukru v krvi a vaši celkovou náladu. Rovněž se podílí na detoxikaci organismu a podporuje bezproblémové trávení.

Blaho pro mozek? Něco takového

Již mnoho studií poukázalo na to, že díky přítomnosti kyseliny listové mají výše jmenovaní příznivý vliv na kognitivní funkce, a to včetně paměti, pozornosti, soustředění a schopnosti pochopení informací. Jde tedy o báječný doping! Toto pro někoho neobvyklé občerstvení také působí na potlačení vzniku zánětu dásní a parodontózy. Zároveň podstatně snižuje riziko polypů a karcinomu tlustého střeva, přičemž posiluje kosti. Tedy alespoň dle názoru odborníků, kteří melounová semínka vnímají jako superpotravinu.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.eatingwell.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat