Náhražky kávy, které sníží denní dávku kofeinu

Šálek kávy je klíčovou součástí ranní rutiny mnoha lidí. Káva není jen aromatická a chutná, podporuje bdělost, potlačuje chuť k jídlu, a dokonce pomáhá při trávení. S jejím množstvím by se to však nemělo přehánět. Jak denní množství kofeinu snížit? Spolehněte se na tyhle nápoje!

Káva působí jako stimulant, což znamená, že může zvýšit krevní tlak a tepovou frekvenci. Ve výsledku způsobuje bolesti hlavy i žaludku, a to zejména u těch konzumentů, kteří pijí několik šálků denně. Proto odborníci apelují, že je vhodné přejít na některý z mnoha lahodných nápojů, které pomohou snížit denní množství kofeinu. Který si vyberete?

Kořen čekanky

Kořen čekanky je alternativou, která chutná jako tradiční káva! Cikorku si lidé oblíbili v době nedostatku kávy, což je vlastně jedině dobře. Čekanka je bohatá na prebiotické vlákno zvané inulin, které nejenže krmí zdravé střevní bakterie, ale také může snížit zácpu.

Černý čaj

Černý čaj je užitečný pro duševní bdělost, protože obsahuje kofein, ovšem v nižším množství než u zmiňované kávy. Pití černého čaje a dalších nápojů s kofeinem po celý den pomáhá zlepšit pozornost i po delší době bez spánku. „Temný čaj“ také obsahuje další prospěšné sloučeniny, jako jsou polyfenoly a antioxidanty. Studie však prokázaly, že zároveň zmírňuje nízký krevní tlak po jídle, což může pro starší generace představovat problém.

Matcha čaj

Matcha je druh mletého zeleného čaje, který má zemitou, bohatou chuť s přetrvávající sladkostí. Jedna vědecká studie potvrdila, že matcha čaj může mírně zvýšit pozornost a paměť. Taky vám tak chutná?

Chai čaj

Chai tea je výtečný černý čaj ochucený tradičním indickým kořením chai. Je plnohodnotnou alternativou ranní kávy, taktéž má méně kofeinu, a koření, které obsahuje, přirozeně posiluje zdraví. Nebo jste snad o kardamomu slyšeli něco jiného? V jedné studii na zvířatech vědci zjistili, že právě kardamom podporuje normální krevní tlak a má zklidňující účinek na organismus.

Yerba maté

Yerba maté je bohatý, rostlinný nápoj, který pochází z Jižní Ameriky. Jako v předchozích případech platí, že je schopen povzbudit i s menším obsahem kofeinu. Je to zkrátka stimulant, jenž je užitečný i při zvládání obezity. Maté také chrání játra a podporuje kardiovaskulární systém.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat