Energetické nápoje zvyšují riziko selhání srdce

Energetické nápoje opravdu nepatří do jídelníčku zdravého člověka. Nikdo by je neměl konzumovat pravidelně a často. Podle kardiologů z Chicaga totiž jejich příjem souvisí s vysokým rizikem smrtelného selhání srdce. Hlavně u osob, které netuší, že mají srdeční vadu.

Přitom nejde o to, že by škodil jen kofein. Ale problémy srdci způsobuje kombinace několika látek a jednoduchých sacharidů v nápoji. Po konzumaci nápoje dochází k narušení přenosu elektrických signálů, které řídí srdeční stahy. Účinek konzumace energetického nápoje je přitom patrný minimálně čtyři hodiny po vypití jedné porce.

„Musíme co nejdříve zkoumat účinky některé ze složek nebo kombinace složek v různých typech energetických nápojů, abychom dokázali vysvětlit, o co vlastně jde v tomto klinickém výzkumu. Veřejnost by měla vědět o tom, jaký vliv energetické nápoje můžou mít na jejich tělo, zvláště pokud mají skryté zdravotní potíže,“ tvrdí profesor Sachin A. Shah z University of the Pacific v Kalifornii.

Závislost na energeťáku? Nic neobvyklého

Také občas po energetickém drinku sáhnete? Výjimečně se nejspíš ještě nic neděje, ale pozor na pravidelný přísun těchto nápojů. Závislost na nich je totiž velmi častá. A tak jako jiné závislosti našemu tělu rozhodně neprospívá. Energetické nápoje nás v případě nouze dokážou nakopnout, ovšem konzumovat je jako na běžícím páse, to už je něco jiného. Co nám může hrozit?

Většina „energeťáků“ obsahuje velké množství kofeinu. A ten může ve vysoké dávce zapříčinit, že stres, jemuž se snažíme vyhnout, naopak posílíme. Pokud tedy nestíháte v práci a padáte únavou, může vás sice energetický nápoj s vysokým obsahem kofeinu nakopnout, ale zároveň vás ještě více vynervovat. A protože má stres – jak všichni víme – negativní dopad na náš organismus, je lepší to s těmito nápoji nepřehánět.

Energetické nápoje dokáží sice zahnat únavu, ale nic není zadarmo. Občasná konzumace v rozumné míře se nejspíš nijak zvlášť neprojeví, ale ta pravidelná a častá už ano. Najednou totiž zjišťujete, že na vás nápoj nějak neúčinkuje, a tak se intervaly mezi plechovkami zkracují a jejich množství stoupá. Takový koloběh nemůže náš organismus vydržet dlouho.

Podle studie Mayo Clinic může přílišné množství kofeinu u lidí se sklony k depresím prohloubit depresivní stavy. Ovšem na druhé straně – pokud přísun kofeinu ze dne na den prostě utnete, můžete se setkat v prvních dnech se stejným efektem. Proto by lidé trpící depresí měli příjem kofeinu snižovat postupně.

Zdroje: pharmacy.pacific.edu, healthline.com, mayoclinic.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat