Změny váhy ničí zdraví a podporují rozvoj demence

Dramatické změny tělesné hmotnosti, především střídání diet a epizod opětovného nabírání tukových zásob v rámci jojo efektu, mají nepříznivý vliv na zdraví člověka. Že jsou výrazné a rychlé hubnutí a opětovné přibírání velmi nezdravé, není žádným překvapením. Novinkou ale je, že pokud k těmto výkyvům tělesné hmotnosti dochází v pozdějším věku, přispívá to k rozvoji demence. Riziko se tím zvýší o šestadvacet procent.

Tvrdí to epidemiologové z Jihokorejské republiky, kteří sledovali sedmašedesát tisíc osob středního a staršího věku. Podle nich výkyvy v hmotnosti oběma směry negativně ovlivňují krevní cévy a reakce tkání na inzulin.

„Přibývání na váze a hubnutí mohou být výrazným rizikovým faktorem pro rozvoj demence. Naše výsledky opět naznačují, že nejlepší prevencí demence je zdravý životní styl a trvalé udržování si normální tělesné hmotnosti,“ tvrdí profesor Jin-Won Kwon z Národní univerzity v jihokorejském Tegu.

Sportem ku zdraví... A nejen tělesnému!

A jeho tvrzení nahrávají i další výzkumy. Především ty, jež se zaměřují na vliv pohybu na vznik demence. Zdravá oběhová soustava totiž znamená zdravý mozek. Tvrdí to i vědci ze státu Tennessee, podle nichž lidé s nejhorší kondicí oběhové soustavy mají výrazně starší mozek. Ve srovnání s těmi pohybově nejaktivnějšími a s nejzdravějším srdcem je to rozdíl až o dvacet let. Podle nich je to důkaz, že sport a pohyb jsou prevencí demence.

Ta se projevuje jako předčasné stárnutí a úpadek mozkových center. A právě pohyb a sport udržují v dobré kondici nejen oběhovou soustavu, ale také mozek.

„V současnosti víme hodně o tom, jak předejít a lékařsky zvládnout mnoho forem onemocnění srdce, ale nevíme ještě, jak předejít nebo léčit Alzheimerovu chorobu. Tento výzkum je zvlášť významný, protože nám může pomoci využít znalost o zvládání zdraví srdce k léčení rizikových faktorů vedoucích ke ztrátě paměti u starších jedinců,“ tvrdí doktorka Angela Jefferson z Vanderbiltovy univerzity.

Podle profesorky Jefferson by měl každý dospělý člověk cvičit alespoň půl hodiny pětkrát týdně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat