Nezadaní muži přežijí selhání srdce spíš než ti ženatí

Manželství prý zdraví mužů prospívá a prodlužuje jim život. Neplatí to ale u všech typů onemocnění. Podle kardiologů z Birminghamu totiž srdeční selhání přežívají častěji muži nezadaní. Ženatí a v dlouhodobém vztahu žijící muži častěji podlehnou a zemřou. Neplatí to ale u žen.

Nezadaní muži přežijí selhání srdce častěji než nezadané ženy. Ale jakmile se vezmou, poměr se otočí. Ženatí muži zemřou na selhání srdce častěji než vdané ženy.

Vyplývá to z analýzy srdečních selhání u dvou milionů osob léčených na kardiologii na severu Anglie v letech 2000 až 2014.

„Muži se možná méně trápí tím, že jsou nezadaní, proto možná méně hledají útěchu v alkoholu, u osamělých žen tomu tak není,“ uvažuje kardiolog doktor Rahul Potluri nad možnou příčinou zvláštního vztahu mezi vztahovým statusem a rizikem úmrtí na selhání srdce.

Zajímavé také je, že vdovci a rozvedení muži jsou ohroženi úmrtím při selhání srdce častěji než vdovy a rozvedené ženy.

Prevence z talíře

Odborníci, kteří vycházejí ze statistik, průzkumů i vlastních lékařských praxí, se netají názorem, že kardiovaskulární choroby patří jednoznačně k nejčastějším příčinám úmrtí 21. století. Přitom ke snížení pravděpodobnosti jejich vzniku prý stačí tak málo! Kromě toho, že bychom se všichni měli přestat zbytečně stresovat, ale spíš se věnovat pohybu a absolvovat preventivní kontroly, hodně zmůže i správný jídelníček. Co by v něm podle expertů přes srdeční záležitosti nemělo chybět?

Mořští živočichové, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, by do vaší kuchyně měli „připlavat“ dvakrát týdně. Tedy alespoň tak to sdělují závěry studie provedené Americkou kardiologickou asociací (American Heart Association). V nich byste se dočetli, že omega-3 mastné kyseliny nacházející se v tučných rybách zabraňují hromadění nežádoucího plaku v tepnách. A to se ve výsledku pochopitelně projeví jen pozitivně…

Ačkoli stále více lidí preferuje zdravý způsob života, luštěniny stále spadají do kategorie nejzatracovanějších přírodních darů. Není to paradox? Nezáleží na tom, zda vezmete na milost hrách, čočku, cizrnu nebo fazole, neboť všechny jmenované druhy vám nabídnou skutečně vysoký podíl vlákniny. Již několikrát se prokázalo, že tato cenná složka výživy značně přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, tudíž v jistém slova smyslu může zabránit infarktu a mrtvici. Dále nesmírně svědčí trávení, neboť zajišťuje pravidelné pohyby střev. Aby toho nebylo málo, rovněž podporuje úbytek tělesné hmotnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat