Ztráta váhy kvůli stresu: Jaká jsou rizika?

Chronický stres může způsobit nevysvětlitelný úbytek hmotnosti. Je to ale dobře? Tohle tělo zažívá, když se mu nedostává základní potřeby, tedy jídla. Vyměníte ztrátu nějakého toho kila za svoje zdraví?

Stres může ovlivnit funkci mozku, zdraví srdce, chování vnitřních orgánů a imunitu. Není také výjimkou, že způsobuje rozvoj nádoru, proto je důležité, abyste svému tělu naslouchali.  Pokud ztrácíte váhu a jsou neustále pod tlakem, rozhodně to není dobře! Co se s vámi děje?

Produkce stresových hormonů

Když jste pod neustálým stresem, vaše tělo má nastavený režim boje. To znamená, že produkuje stresové hormony, tedy adrenalin a kortizol. Ty ovlivňují trávení, imunitu a vzorce spánku. Adrenalin působí tak, že tělo připravuje na intenzivní fyzickou aktivitu, ale také snižuje chuť k jídlu. Kortizol zase potlačuje určité tělesné funkce, které nejsou nutné ve stresových situacích. Řeč je například o reprodukčních funkcích, trávení a imunitě.

Ovlivnění hladu

Kvůli duálnímu hormonálnímu účinku na vaše tělo vůbec nemusíte cítit hlad. Stres totiž ovlivňuje nerv vagus (nerv, který je zodpovědný za peristaltiku gastrointestinálního traktu nebo pohyb trávené potravy přes gastrointestinální trakt). Kromě snížené chuti k jídlu začne selhávat i zažívací systém, takže by vás třeba takový průjem či zánět neměl překvapit.

Negativní vliv na spánek

Stres se podepisuje i na spánkových vzorcích. Máte-li potíže s usínáním, je to pořád stejná písnička. Ztrácíte na váze, cítíte se unaveně, tělo produkuje kortizol. A tak pořád dokola. Vaše silueta je štíhlejší, nicméně za jakou cenu?

Úzkost

Úzkost trápí miliony lidí. Právě ona je kromě jiných faktorů vyvolána chronickým stresem. Stresové hormony, adrenalin a kortizol, se spouští, když jste nervózní, čímž se otevírá brána pro větší vypětí. Úzkost a stres jdou zkrátka ruku v ruce, což se odráží na bolesti těla, ztuhlých krčních svalech, častých výkyvech nálad, snížené sexuální touze, zpomalené funkci mozku nebo právě ztrátě chuti k jídlu. Opravdu máte pocit, že hubnutí stresem je to pravé?

I když třeba na jídlo nemáte ani pomyšlení, jezte v malých množstvích, nebo pijte džusy a smoothie. I díky nim se můžete pomalu vrátit ke svým obvyklým stravovacím návykům. Tělo pak bude fungovat tak, jak má.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat