Neodkládejte dovolenou. Jinak hazardujete se zdravím

Práce více než osm hodin denně, práce na směny či noční provoz, to vše působí zhoubně na zdraví srdce a cév. Podle amerických vědců je však nezbytné také pravidelně požívat výhodu dovolené. Při čerpání dovolené totiž riziko metabolického syndromu klesne o pětadvacet procent.

Metabolický syndrom je přitom nejčastější příčinou rozvoje onemocnění oběhové soustavy a výrazně zvyšuje riziko mrtvice a infarktu. A čím více dní dovolené člověk během roku čerpá, tím menší má riziko rozvoje metabolického syndromu a také chorob srdce a cév.

Metabolickým syndromem se označuje několik symptomů – vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoká hladina glukózy v krvi, špatná reakce tkání na inzulín apod. Zhoršující se a dlouhodobý metabolický syndrom většinou končí rozvojem diabetu typu 2 a chorobami srdce a cév.

„Zjistili jsme, že u lidí, kteří měli v posledních dvanácti měsících často dovolenou, došlo během dní volna k výraznému snížení rizika rozvoje metabolického syndromu… To je důležité, protože vlastně sledujeme tím výraznější omezení rizika rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, čím více dovolené člověk má,“ tvrdí doktor Bryce Hruska ze Syracuse University v New Yorku.

Už je čas?

Kdy jste si naposledy opravdu odpočinuli od práce? že už si ani nepamatujete? Pak můžete s blížícím se létem pociťovat, že už by vám nějaká pauza opět prospěla. Jak poznat, že byste – pokud to jde – neměli dovolenou dále odkládat?

Máte poslední dobou pocit, že se vám v práci nic nedaří, že vás kolegové jen vytáčejí, že je těžké soustředit se i na ty nejjednodušší úkoly? Pak se možná jedná o první příznaky chronického stresu, který může později vyústit ve vážnější zdravotní potíže (neustálé bolesti hlavy, zad, problémy se zažíváním a další). Je na čase dát si chvíli oddech!

Už si ani nepamatujete, kdy jste se naposledy pořádně vyspali? Večer hodiny zíráte do stropu, než „zaberete“, abyste se kolem třetí ráno probudili, v hlavě si neustále přehrávali pracovní úkoly, a to celé se opakuje několikrát za noc? Ráno se pak vyhrabete z peřin bez odpočinku a ještě unavenější než předchozí den? I to je signál, že je nejvyšší čas pustit práci z hlavy a odjet na dovolenou.

S partnerem/partnerkou už se prakticky jen hádáte, své děti vidíte maximálně v posteli, když už spí, na třídních schůzkách či besídce už jste nebyli ani nepamatujete… Váš osobní život je velmi důležitý, sami ale cítíte, že ho kvůli práci odsouváte na druhou kolej. A to se vám nemusí vyplatit. Dovolená je skvělou příležitostí obnovit v rodině vzájemná pouta a uvědomit si, o co všechno přicházíte (a hledat účinné řešení).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat