Za jak dlouho zmizí alkohol ze vzorku vašich vlasů

Alkohol je často konfrontován s jeho obsahem v krvi. Za jak dlouho se ale z vašich vlasů dá poznat, že jste to na večírku přehnali? Stopy jsou zachované v řádech měsíců!

Pravděpodobně jste slyšeli o tom, že užívání alkoholu, v závislosti na množství a pravidelnosti, může poškodit játra. „Když máte alkohol v krvi, projde játry a ta ho odbourají,“ vysvětluje George Koob, ředitel amerického Národního institutu pro zneužívání alkoholu s tím, že hlavním úkolem jater je filtrování krve, která proudí z trávicího traktu do zbytku těla.

Během procesu odbourávání alkoholu se játra setkávají s toxiny. Proto těžký alkoholismus může způsobit ztučnění jater a jejich zjizvení, jenž v důsledku omezuje průtok krve. Suma sumárum, jaterní buňky zemřou a následně zastaví svoje funkce. A jak dlouho alkohol zůstává ve vašem systému? Co člověk, to různá rychlost odbourávání, nicméně většina lidí se každou hodinu může zbavit zhruba půlky nápoje.

Týdny? Ne, měsíce!

Teď, když víte, jak dlouho člověk alkohol metabolizuje, jistě vás bude zajímat i to, v jakém časovém horizontu se tělo drogy zbaví úplně. Podle sítě pro léčbu závislostí American Addiction Centers je alkohol v krvi detekovatelný po dobu až 6 hodin, jeho stopy v dechu, moči a slinách neskryjete ani za 12 až 24 hodin, ale to není nic oproti vlasům. Právě z nich lze bujarý večírek odhalit i po 90 dnech. Pokud vám tedy v uvedené lhůtě někdo vezme vzorek kštice, jsou veškeré výmluvy marné.

Pro představu, malá sklenice červeného vína má asi 1,5 jednotky alkoholu. (Jedna jednotka alkoholu je osm gramů nebo 10 mililitrů čistého alkoholu.) Platí přitom, že na ženy působí alkohol silněji než na muže, odbourávají ho tudíž pomaleji. Souvisí to s tím, že alkohol se v těle váže na vodu, které mají ženy v porovnání s muži méně. A taky obvykle mívají nižší tělesnou váhu.

Postava v ohrožení

Navíc 1 gram čistého alkoholu v sobě skrývá energii asi 30 kJ. To je téměř dvakrát více než gram sacharidů nebo bílkovin a jen o něco méně než gram tuků. Tyto kilojouly však tělu nic dobrého nepřinášejí, neobsahují žádné živiny, pouze energii. Tak si dejte pozor, až vám pan domácí na Makarské riviéře nabídne tolik oblíbenou rakiji!

Zdroj: niaaa.nih.gov, americanaddictioncenters.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat