Kombinovat alkohol s léky je hazard, který zabíjí

Co na tom, že berete antibiotika? Jedno pivo v oblíbené hospůdce vás přece nezabije. Možná ne, ale možná i ano. Lidé se kombinace léků a alkoholu bojí jen zřídka. Přitom vám nemalé potíže může způsobit i jedno malé pivo a prášek na bolest hlavy. Na to už lidé myslí méně.

Smrtelná kombinace proti chřipce

Návod v podobě paracetamolu spláchnutého čajem s rumem, jakožto zabijáka všech chorob, které člověka přepadnou, příliš nedoporučujeme. Paracetamol je látka, která je obsažena v běžně dostupných lécích na tlumení bolesti nebo ke snížení vysoké teploty. V kombinaci i s malým množstvím alkoholu může dojít k vážnému poškození jater, nadměrnému krvácení, otokům mozku nebo mozkovým příhodám, nízkou hladinou cukru a v extrémním případě až smrtí. Přitom není potřeba spolykat velké množství tohoto léku. Bohatě stačí jedno platíčko během několika dnů, do toho pár grogů a problém může být na světě.

Léky na kocovinu

To samé platí i v případě, že za sebou máte účast na bujarém večírku, kde jste to trochu přehnali. Hlavu máte jako střep a na to jistě pomůže pilulka proti bolesti hlavy. Nebo rovnou dvě. Lidé si neuvědomují, že alkohol v krvi a těle stále je, přesto, že se cítí být střízliví. Pokud se tímto způsobem budou snažit zahnat kocovinu, koledují si o spoustu závažných problémů.

Neznámé reakce

Při kombinaci léků a alkoholu může dojít k různým reakcím, často zdánlivě neodpovídajícím účinku alkoholu ani samotného léku. Lidé poté přicházejí s obtížemi k lékaři, kde je ani nenapadne upozornit na to, že léky s alkoholem kombinovali. Než se přijde na příčinu, může být už pozdě.

O mnohých interakcích mezi alkoholem a léky odborníci vědí a upozorňují na ně v příbalovém letáku. To, že v něm podobné informace nenajdete, ale neznamená, že vám nic nehrozí. Mnohé z nich totiž zůstávají neznámé, protože při zavádění nových léků vzájemné působení alkoholu a konkrétního léku netestuje. Lékaři tedy důrazně apelují na pacienty, aby se vyhnuli požívání alkoholu na jakékoli léky, včetně antikoncepce, antibiotik, ale i slabých, běžně dostupných léků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat