Jakékoli slazené nápoje zvyšují riziko rakoviny

O tom, že slazené perlivé limonády jsou pro lidské zdraví velmi škodlivé, už dnes pochybuje málokdo. Ale horší je fakt, že podle nejnovějšího rozsáhlého výzkumu vědců z pařížské Sorbonny škodí cukr v jakémkoli nápoji.

Riziko rakoviny tak nezvyšuje jen kola či točená limonáda, ale také džusy, energetické nápoje, slazený čaj či slazená káva. Stačí, aby cukru bylo pět a více procent roztoku. Dvě sklenice džusu denně zvýší riziko o padesát procent.

Raději nesladit

Vyplývá to z pětiletého sledování více než sta tisíc osob. Podle autorů není jasné, proč cukr v nápoji vadí. Faktem ale je, že z hlediska evoluce člověka je slazený nápoj absolutní novinkou. Tedy jako prostředek k hašení žízně a pravidelného popíjení. Lidé se miliony let vyvíjeli popíjením čisté vody. Teprve posledních sto padesát let si nápoje přislazují a teprve po druhé světové válce se sladké nápoje začaly pít ve velkém.

Podle samotných autorů přitom jednoduché cukry v nápoji rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi, a to zřejmě souvisí s vyšším rizikem rakoviny.

Sami autoři tvrdí, že výsledky jejich výzkumu jsou předběžné a netroufají si tvrdit, že když si člověk osladí čaj, dostane rakovinu. Nicméně vědecky prokázali, že pravidelná a častá konzumace nápojů s obsahem cukru větším než pět procent roztoku souvisí s vyšším rizikem rakoviny.

Čím víc cukru, tím hůř

A platí to i pro ovocné džusy bez přídavku cukru (čerstvě lisované), pro koktejly, mléčné koktejly, horké nápoje (kávu a čaj) či energetické nápoje.

Na každých sto mililitrů nápoje s cukrem (obsah pět a více procent) za den se riziko rakoviny zvýší asi o osmnáct procent. Tohle množství přitom odpovídá v praxi třeba dvěma limonádám za týden.

„Vztah mezi množstvím vypitého nápoje a rizikem rakoviny byl zcela jasně a vědecky průkazně velmi silně ovlivňován obsahem cukru. Čím více cukru, tím vyšší riziko,“ tvrdí autoři ze Sorbonny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat